Medicamentele utilizate în clinică pentru tratarea infertilitatii

Medicamentele folosite pentru stimulare sunt:

Gonadotropine

GONAL-f conţin e un medicament numit „folitropină alfa”. Folitropina alfa este un tip de „hormon foliculostimulant” (FSH) care aparţine grupului de hormoni numiţi „gonadotropine”. Gonadotropinele deţin un rol în reproducere şi fertilitate.

La femei adulte, GONAL-f se utilizează: pentru a facilita eliberarea unui ovul din ovar (ovulaţie) la femeile care nu pot ovula şi care nu au răspuns la tratamentul cu un medicament numit „citrat de clomifen”; în combinaţie cu un alt medicament numit „lutropină alfa” („hormon luteinizant” sau LH) pentru a facilita eliberarea unui ovul din ovar (ovulaţie) la femeile fără ovulaţie datorită unei slabe secreţii de gonadotropine (FSH şi LH); pentru inducerea dezvoltării mai multor foliculi (fiecare conţinând un ovul) la femeile supuse tehnicilor de reproducere asistată (proceduri care vă pot ajuta să rămâneţi gravidă), cum ar fi „fertilizarea in vitro”, „transferul intrafalopian al gameţilor” sau „transferul intrafalopian al zigoţilor”

La bărbaţi adulţi, GONAL-f se utilizează: în combinaţie cu alt medicament numit „gonadotropină corionică umană” (hCG), pentru a facilita producerea de spermă la bărbaţii care sunt infertili datorită nivelului scăzut al anumitor hormoni.

MENOPUR conţine doi hormoni numiţi hormonul de stimulare foliculară (FSH) şi hormonul de luteinizare (LH). FSH şi LH sunt hormoni naturali produşi în organism atât la bărbaţi cât şi la femei. Aceşti hormoni asigură funcţionarea normală a organelor de reproducere. MENOPUR este utilizat în tratarea infertilităţii la femei în următoarele două situaţii:

  1. Femei care nu pot rămâne însărcinate deoarece ovarele lor nu produc ovule (inclusiv în caz de boală ovariană polichistică).
  2. Femei înscrise în programe de tehnologie de reproducere asistată (ART) (inclusiv fertilizare in vitro/embrio-transfer [IVF/FET], transfer de gameţi intrafalopian [GIFT] şi injectare intracitoplasmatică de spermă [ICSI]). MENOPUR stimulează ovarele să producă mulţi foliculi ovarieni (foliculi) în care s-ar putea dezvolta un ovul (dezvoltare foliculară multiplă).

La femei MERIONAL (analog menopur) determină o creștere a nivelului de estrogen din sange, cresterea si maturizarea foliculilor, stimulează proliferarea endometrului și ovulației.

 

 

Medicamentele folosite pentru inhibare sunt:

Agoniştii gonadoliberinei (Ag-GnRH)

DIPHERELINE conţine triptorelină, un analog de sinteză al hormonului natural eliberator de gonadotrofine. După o stimulare iniţială, administrarea prelungită de triptorelină inhibă secreţia de gonadotropine, determinând supresia funcţiilor testiculare şi ovariene.

Este utilizat la bărbaţi: pentru tratamentul cancerului de prostată local avansat sau metastazat.

La femei: pentru tratamentul endometriozei; pentru tratamentul infertilitatii. În acest caz medicamentul este asociat cu alţi hormoni (gonadotrofine) în cursul inducerii ovulaţiei în vederea fertilizării in vitro urmată de transfer embrionar (FIV/FET); pentru tratamentul preoperator al fibromului uterin. 

DECAPEPTYL Substanţa activă a preparatului Decapeptyl – triptorelină – este un analog sintetic al hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH).

Administrarea prealabilă a Decapeptyl-ului conduce la inhibiţia completă a funcţiei hipofizei („down-regulation”) cu blocarea concomitentă a secreţiei hormonului luteinizant şi stimularea dirijată   a ovarelor exclusiv de către sursa exogenă de gonadotropine. Aceasta permite de a obţine o ameliorare a maturării foliculelor, ieşirii ovocitelor şi creşterea frecvenţei survenirii sarcinii, la fel de a reduce frecvenţa apariţiei sindromului de hiperstimulare şi sistare a tratamentului.

Pentru tratamentul femeilor: endometrioză, miom uterin, tratamentul sterilităţii cu utilizarea tehnicilor de reproducere asistată (fecundare extracorporală, transferarea embrionilor în cavitatea uterină, stimularea maturizării foliculelor cu metode de tratament neasistat etc.).

Pentru tratamentul bărbaţilor: tratament simptomatic al carcinomului hormono-dependent progresiv de prostată.

Medicamentele folosite pentru maturarea ovocitelor sunt:

Medicamente ale gonadotropinei corionice umane (GCU)

PREGNYL – conţine un hormon cunoscut ca gonadotrofină corionică umană GCh (human chorionic gonodatropin), care aparţine unui grup de medicamente denumite gonadotrofine. Aceşti hormoni sunt necesari pentru creşterea normală şi producerea de ovule şi spermatozoizi.

La femei, FSH-ul şi LH-ul determină maturarea lunară a ovocitelor în ovare. De asemenea, LH-ul este necesar pentru ovulaţie, eliberarea ovulelor. Dacă organismul nu produce destul FSH 2 şi LH, aceasta poate duce la infertilitate. Injectarea zilnică de produse hormonale care conţin FSH poate duce la ovulaţie. Eliberarea ovulelor se face prin administrare de Pregnyl. De asemenea, Pregnyl poate fi administrat după ovulaţie în programele de reproducere asistată.

La bărbaţi, Pregnyl poate fi utilizat singur sau împreună cu alte produse care conţin FSH, în caz de subdezvoltare a glandelor sexuale, pubertate întârziată sau probleme în producerea spermatozoizilor.

Înainte de începerea stimulării, medicul împreună cu Dumneavoastră, discută despre aplicarea celui mai convenabil pentru dumneavoastră protocolul de tratament: scurt sau lung.

Tratamentul de sustinere hormonală:

In primele 10-12 saptamani de sarcina, se recomanda un tratament estro-progestativ pentru a favoriza implantarea si mentine ulterior sarcina.

Medicatia utilizata este: Progesteron (de tipul UTROGESTAN), administrat vaginal sau oral. Acest medicament reprezintă un tratament hormonal progestativ. Este indicat în afecţiunile legate de insuficienţa secreţiei de progesteron.

 Administrare pe cale orală: cicluri neregulate datorate unor tulburări de ovulaţie; 2) sindrom premenstrual; 3) dureri sau afecţiuni benigne ale sânilor; 4) hemoragii (datorate unor fibroame); 5) menopauză (asociat tratamentului estrogenic).

Administrare pe cale vaginală pentru a ajuta sarcina, în special: 1) în cazul avorturilor habituale (repetitive); 2) în cursul ciclurilor de Fecundare In Vitro (FIV).

PROGESTERON (solutie injectabila) este indispensabila pentru mentinerea sarcinii. in primele 3 luni ale acesteia, secretia sa este asigurata de corpul galben iar ulterior, principala sursa de progesterona devine placenta. Acest hormon inhiba ovulatia pe parcursul sarcinii si intervine in dezvoltarea corespunzatoare a glandei mamare.

     

PROLUTEX se folosește pentru a menține funcția corpului galben (faza luteala) utilizând metode de reproducere asistata la femeile infertile care nu pot utiliza sau suporta medicamentul progesteron vaginal. Se face injecție odata în trei sau patru zile.

Estrogeni (de tipul, PROGYNOVA).

PROGYNOVA este indicata in procesul terapiei hormonale, pentru a ameliora simptomele menopauzei. Progynova mai este utilizata pentru a prevenii osteoporoza in postmenopauza la femeile cu risc crescut de fra
cturare si carora nu li se pot recomanda alte medicamente pentru a preveni osteoporoza.