Mamă purtătoare (surogat)

După cum bine se știe, copiii sînt florile vieții. Fiecare cuplu de îndrăgostiți își dorește să devină părinți. Dar, din păcate nu tot timpul acest lucru este posibil. Din cauza unor probleme de fertilitate cuplurile trec prin  nenumarate tratamente (IUI, FIV, etc.) și totul este în zadar. Și rămăne unica soluție, cum ar fi apelarea la serviciile mamei surogat.

Mama-purtatoare sau mama surogat este acea femeie care, prin intermediul unui contract, isi da acordul sa duca o sarcina la termen pentru un cuplu care se confrunta cu probleme de fertilitate.

De asemenea, se poate apela la mama-surogat si în situatia în care ambii parteneri sunt fertili,dar femeia nu poate duce la termen o sarcina.

Deseori  mama-surogat este mama biologica a copilului, conceperea copilului facandu-se prin metoda inseminării artificiale a acesteia cu sperma prelevată de la barbat.

La aceasta metoda se recurge în momentul în care femeia se confrunta cu anumite boli incopatibile cu sarcina.

In cazul în care femeia este fertila dar nu poate duce la termen o sarcina, copilul este conceput prin metoda de fertilizare in vitro.

Pentru aceasta procedura  se preleveaza de la cuplu ovocitele si sperma cu care se realizeaza cultivarea embrionului. Dupa incheierea procesului de fertilizare in vitro, embrionul este implantat în uterul mamei-surogat.

În general, mamele purtătoare fac acest lucru în schimbul unei recompensei financiare,  există, însă, și mame purtătoare care fac acest lucru în mod altruist, mai ales când este vorba de fiice sau surori care nu pot duce o sarcină până la termen, care sunt infertile sau când acestea suferă de boli care asociate cu gestația le-ar putea pune viața în pericol. Mamele purtătoare care duc sarcinile în scop comercial primesc în medie sume cuprinse între 40.000 euro în SUA, 10.000 euro în Spania sau 4.500 euro în India.

In general, cuplurile apeleaza la o mama-surogat dupa ce au incercat toate celelalte metode de conceptie, cum ar fi fertilizare in vitro, inseminare artificiala etc.