CEDO susține drepturile copiilor născuți de mame surogat

play-sharp-fill

Întrebarea noastră de data aceasta în U-talk este: „Țările europene au foarte diferite poziții în ceea ce privește mamele surogat . Unde este permis surogatul și unde este interzis? Este oare posibilă o armonizare a diferitelor legislații? ”
Răspunsul la această întrebare vine de la un expert juridic de la Centrul de cercetare asupra drepturilor fundamentale (CREDOF) de la Universitatea Paris Ouest, Nicolas Hervieu.
„Situația actuală în ceea ce privește problema surogatului este foarte diversă în Europa. În unele țări surogatul este interzis, cum ar fi Franța, unde au apărut recent multe dezbateri cu privire la GPA (Gestația pentru altcineva) . Este de asemenea interzis în Germania, Spania, Elveția și Italia.
„Alte țări, deși mult mai puțini, legalizează surogatul pe teritoriul lor, cum ar fi Marea Britanie, Grecia, Rusia și Ucraina. Și există țări, unde legislația cu privire la GPA nu este clara.
„Nu trebuie să rămânem la această diversitate de opinii si legislații europeane? Sau, dimpotrivă, ar trebui să încercăm să armonizăm aceste legi diferite?
„Pentru instituțiile europene și instanțele judecătorești europene, punctul nu este vorba de a alege între diversitate sau de armonizare.
„Pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de exemplu, o astfel de diversitate nu este deloc o problemă.
„CEDO este parte din organizația internațională numită Consiliul Europei, care este formată din 47 de țări europene, (inclusiv 28 de state membre ale UE). Aceasta instanță este diferită de Curtea Europeană de Justiție cu sediul la Luxemburg și care face parte din UE.
„În două hotărâri foarte importante, eliberat pe 26.06.2014, (în ceea ce privește” Mennesson față de Franța „, în cazurile și” Labassée fața de Franța „), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut în mod explicit, că un stat are dreptul să interzică surogatul pe teritoriu sau.
„Dar instanța, de asemenea, a recunoscut că interdicția surogatului nu poate fi făcută în detrimentul copiilor născuți de mame surogat într-o țară străină. Instanța a decis împotriva Franței.
„Deci, pe termen scurt, toate statele europene, inclusiv cele, care interzic surogatul pe teritoriul sau, trebuie să recunoască în mod oficial filiația dintre părinți și copii născuți de mamele surogat în străinătate.
„Acest lucru se datorează faptului, că în caz contrar acest lucru ar încălca dreptul copiilor la identitate. Chiar și așa, aceste hotărâri nu sunt de gând să determine o armonizare a legislațiilor europene față de acceptare surogatului (GPA).
„Unele instituții UE diferă de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar au puteri limitate în politica de familie. Ele pot avea o anumită influență asupra problemei, dar acest lucru nu implică o armonizare.
„În termen mediu și pe termen lung, în cazul, în care armonizarea spre acceptare a surogatului (GPA) ar deveni un impuls în Uniunea Europeană, acest lucru ar datora statelor membre. În orice caz, instituțiile și instanțele UE trebuie sa recunoască decizia CEDO în cazul respectiv . ”

http://www.euronews.com/2014/10/31/surrogacy-a-form-of-planned-parenting-yet-to-win-eu-wide-acceptance/