Ucraina, centru european al mamelor-surogat. Ce se întâmplă cu copiii născuți.
Există ceva ce adesea este uitat. Faptul că și în timpul războiului apar vieți noi. Vorbim acum despre copiii născuți de mamele surogat. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle.
În ultimii ani, Ucraina s-a transformat într-un centru al maternității-surogat din Europa. Anual, aproximativ 2.000 de copii sunt încredințați de femei ucrainene părinților, care vin din străinătate. Dar ce se întâmplă când copilul se naște sub bombardamente și părinții lui nu pot veni să-l ia acasă? Născuți în timpul războiului, acești bebeluși și-au petrecut întreaga existență de până acum în Kiev. Au fost născuți de mame-surogat ucrainene. Din cauza războiului, părinții lor – aflați în țări ca Germania, China și Italia – nu au putut să-i recupereze imediat. Așa că, deocamdată, bone și asistente ca Irina și Svetlana au grijă de ei.
Svetlana, asistentă medicală: „Ca toți copiii, și ei au nevoie de căldură și afecțiune. În lipsa părinților, încercăm să le oferim noi așa ceva.” Ambele femei au ales să rămână pe loc și de câteva săptămâni trăiesc împreună cu bebelușii.
La această clinică din Kiev, mamele surogat sunt cercetate – e a doua oară când se întâmplă acest lucru de la începerea invaziei. Clinica aparține celei mai mari firme din domeniu.
Acest videoclip a fost realizat pentru a-i liniști pe clienți. Înarmat și călătorind în mașini sigure, directorul medical este înfățișat în timp ce îi ia pe nou-născuți de la spital. După pandemia COVID, aceasta este a doua criză pentru industria ucraineană a mamelor surogat.
Ihor Pechenoha, director medical clinică de fertilitate: „Inițial au fost reguli în privința carantinei, dar acum frica este cea care îi ține pe părinți departe. Mă înclin în fața celor care au reușit să ajungă la Kiev, în ciuda bombardamentelor și sirenelor. Au venit la adăpostul în care erau copiii lor. Sau la gară, unde și-au primit bebelușii chiar pe peron. Aceia sunt părinți adevărați”.
Autoritățile ucrainene au eliminat unele formalități birocratice, pentru a le permite părinților să-și ia mai ușor copiii.
Sursa: https://www.digi24.ro/…