Ucraina – paradisul legal pentru cei care cauta mame-surogat

Afacerea poate ajunge sa-i coste pe viitorii parinti pina la 30.000 de euro, mai ieftin decit in alte tari, dar legislatia dintaravecina nu ofera nici o protectie pentru mama.

Ucraina,taracu o legislatie foarte liberala, este un loc ideal pentru cuplurile care nu au copii si care cauta o mama-surogat, cererile in acest sens crescind semnificativ in ultimii ani. „Nu-mi vind corpul, pur si simplu devin incubator”, spune Lida, o ucraineanca. La fel ca zeci de compatrioate, ea se pregateste sa devina mama-surogat pentru un cuplu de straini, profitind de o legislatie ucraineana liberala.

Administratoare a unui hotel, Lida, in virsta de 27 de ani, este divortata si are o fetita de 7 ani. „As vrea sa mai fac copii, dar situatia financiara nu-mi permite. Atunci, m-am gindit: de ce sa nu fac un copil pentru alte persoane?”, povesteste tinara. „Toata lumea va fi fericita: parintii, copilul, eu”, subliniaza Lida.

„Cererea va creste”

Ucraina, aflata la portile UE, devine otarade referinta pentru aceasta practica, interzisa sau strict limitata in majoritatea statelor din UE, dar legalizata din2004 inaceasta fosta republica sovietica. „Cererea s-a triplat in ultimii trei ani”, scria in 2008 publicatia Profil.

Logica ucrainencelor candidate este simpla – a-si „inchiria corpul” este pentru unele singurul mod de a iesi din saracie, intr-o tara in care salariul mediu pe economie este sub 170 de euro si unde aproape 30% din populatie traia sub pragul saraciei inainte chiar de criza economica mondiala.

O sarcina dusa la capat cu succes ii poate aduce mamei-surogat intre 5.000 si 30.000 de dolari, spune o jurista specializata pe aceste chestiuni, Olena Babici. Strainii sint atrasi de preturile mici comparativ cu celelalte din Europa si mai ales de o situatie legala, garantata de una dintre „cele mai liberale” legislatii, explica ea.