8 milioane de copii s-au născut în ultimii 40 de ani datorită fertilizării in vitro

Jurnaliștii de la CNN scriu că cel puțin 8 milioane de bebeluși s-au născut în întreaga lume, ca urmare a fertilizării in vitro și a altor tratamente avansate de fertilizare. Primul copil, fertilizat in vitro, s-a născut în 1978, în Marea Britanie, iar de atunci această metodă de concepere s-a răspândit în întreaga lume.
Fertilizarea in vitro presupune îndepărtarea ovulelor din ovarele femeii și amestecarea lor cu spermatozoizii, în afara organismului uman. Denumirea „in vitro” vine din latină și înseamnă „în sticlă”. Prin procedeul de fertilizare, ouăle devin embrioni care pot fi plasați în uterul unei femei, unde se pot dezvolta într-un făt și, în cele din urmă apare un copil.
În raportul anual prezentat de Comitetul Internațional de monitorizare a tehnologiilor de reproducere asistată, se arată că nașterile in vitro au crescut în ultimele patru decenii, în timp ce ratele de gemeni și nașteri multiple au scăzut.
Rata transferurilor unice de embrioni în Europa a crescut – de la 11% în 1997 la 38% în 2015 – în timp ce rata nașterilor multiple a scăzut până la 14%, începând cu 2015.
Comitetul reprezintă o organizație non-profit care emite informații globale despre tehnologiile de reproducere asistată. Datele au fost oferite în cadrul Reuniunii anuale a Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie din Barcelona, Spania, relatează www.cnn.com.
Tot pe pagina web americană se precizează că anual se fac în jur de 2 milioane de fertilizări in vitro, în timp ce mai mult de o jumătate de milion de bebeluși se nasc în fiecare an, fiind concepuți atât prin această procedură, cât și prin alte metode asistate.

Concepere prin știință

Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie a fost înființată în 1985 de biologul în reproducere de la Cambridge, Robert Edwards. Tot el, împreună cu ginecologul Patrick Steptoe au făcut prima in vitro concepție.
Site-ul www.cnn.com a numit nașterea de acum 40 de ani de la Spitalul General Oldham, o naștere istorică. Louise Brown a fost primul copil rezultat prin FIV, fiind cunoscută la acea vreme drept „bebelușul din eprubetă”.
„Nu cred că mama mea, Lesley Brown, și-ar fi putut imagina cât de mare va fi impactul fertilizării in vitro și câți copii se vor naște”, a spus Brown despre cele 8 milioane care au urmat-o, scrie CNN.
Injecția intracitoplasmatică este o altă metodă de fertilizare și a fost dezvoltată la începutul anilor 1990 ca tratament pentru infertilitatea masculină. Astăzi este folosită pentru toți pacienții. Aceasta are loc la fel în afara corpului uman și implică un singur spermatozid care este injectat direct într-un ou, spre deosebire de fertilizarea naturală a oului într-un vas Peri (in vitro).
Potrivit raportului oferit de CNN, clinicile europene de fertilizare practică mai des injectarea spermatozoizilor, adică metoda citoplasmatică, în comparație cu FIV tradițională.

Prezentarea se bazează pe datele globale colectate de la registrele regionale de către Comitetele Internaționale de Monitorizare a Tehnologiilor de Reproducere Asistată.
Jurnaliștii de la CNN au făcut publice și câteva statistici pe țări. Datele au fost oferite de Societatea Europeană a Reproducerii Umaniste și a Embriologiei și reprezintă o singură încercare de realizare a concepției efectuate în Europa între anii 1997-2015.
Astfel, Spania se află în topul reproducerii asistate cu 119,875 cicluri de tratament, urmată de Rusia cu 110,723 cicluri și Germania cu 96,512. Lista continuă cu Franța cu 93,918 cicluri de tratament și Regatul Unit al Marii Britanii, care efectuează aproximativ 60 de mii de tratamente pe an.
Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din Statele Unite raportează 263.577 de cicluri de reproducere asistată efectuate în 463 de clinici de fertilizare într-un singur an (2016), ceea ce a dus la 76.930 de bebeluși născuți vii, scrie site-ul www.cnn.com.

Numărul total al ciclurilor efectuate pe tot continentul crește cu aproximativ 7% pe an.
„Numărul de cicluri de tehnologie reproductivă asistată continuă să crească, dar utilizarea este încă foarte influențată de costurile mari per procedură”, s-a specificat în rezumatul raportului.
Tratamentele pentru donarea de ovule și ovule pentru congelare au devenit mai răspândite, iar înghețarea embrionilor a avut un succes mai mare odată cu introducerea vitrificării, o tehnologie mai rapidă și mai eficientă de înghețare rapidă, se mai arată în raportul, citat de CNN. Rata obținerii sarcinii, din donarea de ovule, este acum de aproximativ 50%, au remarcat cercetătorii.

Vești bune

Dr. Gillian Lockwood, consultantă în medicina de reproducere la IVI Midland, un centru de tratare a infertilității din Marea Britanie, a declarat ca raportul este o poveste bună de știri.
Lockwood, care nu a fost implicată în studiu, crede că 8 milioane de bebeluși sunt „o estimare destul de conservatoare”.
„Știm că există un număr imens de proceduri FIV care se petrec în China și India, ceea ce nu este în mod obligatoriu raportat sau înregistrat „, a spus Gillian Lockwood. Tot ea, citată de CNN, a mai adăugat că atunci când a început practicarea fertilizării in vitro în 1990, a crezut că o rată de sarcina de 15% a fost destul de bună. Astăzi, clinicile cele mai competente se uita la cel puțin 40% pentru pacienții cu prognoză bună.
Analizând statisticile, doctorul Lockwood a spus că doar unul din trei cupluri care încearcă tratamente de fertilitate, reușesc să aibă un copil. Cauzele sunt „ciclurile limitate” de tratament. După șase cicluri finanțate, 70% dintre cupluri vor avea un copil.
Marea Britanie, în ciuda faptului că a inventat FIV acum 40 de ani, are una dintre cele mai mici rate de intervenții de fertilitate.
Primul bebeluș care s-a născut prin fertilizarea in vitro are acum 40 de ani și nu vede nicio diferență între el și semenii săi concepuți pe cale naturală.
„Suntem oameni normali și avem o viață normală”, a spus Brown adăugând că sunt atât de mulți oameni care lucrează în industria FIV și fac o muncă fantastică, aducând speranță și bucurie oamenilor și dând naștere familiilor”.

Sursa: http://sanatateinfo.md/News/Item/7813