Ucraina își redeschide granițele

Ucraina deschide granițele din 28 septembrie 2020.

Pe 29 august, Ucraina și-a închis frontierele timp de 30 de zile pentru toți turiștii și sosirile străine pentru a limita creșterea cazurilor în toată țara.

Din data de 29 septembrie, s-a confirmat faptul că Ucraina își DESCHIDE din nou granițele pentru turism. Listele de țări și regulile de intrare specificate mai jos sunt exacte și valabile pentru redeschiderea frontierei.

Zonele

Ministerul Sănătății din Ucraina a elaborat unele criterii pentru „zonarea” țărilor în funcție de răspândirea virusului COVID-19 în raport cu 100 000 de locuitori.

Acesta a creat o listă a țărilor din zona ROȘIE și o listă a țărilor din zona VERDE.

Lista completă a țărilor începând cu 25 septembrie este disponibilă aici:

https://moz.gov.ua/uploads/5/26292-250920.pdf

„Zona roșie” este definită de țările în care numărul de cazuri de COVID-19 din ultimele 14 zile este mai mare decât numărul de cazuri din Ucraina sau de țările în care numărul de cazuri noi a crescut cu mai mult de 30% în ultimele 14 zile, comparativ cu ultimele 2 săptămâni.

Turiștilor care vor să intre în Ucraina din țările din „zona roșie” li se poate permite accesul cu condiția că aceștia vor sta în carantină timp de 14 zile sau vor face testul PCR la un laborator autorizat.

Țările din „zona verde” sunt definite de faptul că la 100 000 de locuitori sunt mai puțin de 40 de cazuri active de boală, sau rata de incidență este mai mică decât în Ucraina.

Turiștii care intră în Ucraina din țările din „zona verde” nu au nevoie să stea carantină.

Testarea pacienților din „zona roșie”
Dacă turiștii sosesc din „zona roșie” și nu vor să petreacă 14 zile în carantină, pot face testul PCR pentru a anula carantina înainte de termen.

Procesul arată în felul următor:

  • descărcați aplicația mobilă „Dii Vdoma” folosind o cartelă SIM/număr de telefon ucrainean;
  • în primele 24 de ore în Ucraina, se efectuează testul PCR într-un laborator/clinică autorizată;
  • după ce a fost efectuat testul, călătorul trebuie să se autoizoleze timp de 24-48 de ore pentru a aștepta rezultatele;
  • laboratorul autorizat va trimite rezultatele către Ministerul Sănătății;
  • Ministerul Sănătății va încărca rezultatele în aplicația „Dii Vdoma” în contul care îi corespunde călătorului (după numărul de telefon), iar aplicația va anunța călătorul dacă poate termina izolarea sau dacă testul său este pozitiv și trebuie totuși să stea 14 zile în carantină.

NOU: posibilitatea de testare pentru „zona roșie” înainte de călătorie

Începând cu 1 august 2020, persoanele care sosesc dintr-o țară din ZONEA ROȘIE, acum pot să aducă un test PCR negativ efectuat nu mai devreme de 48 de ore înainte de a ajunge în Ucraina pentru a ocoli carantina de 14 zile.

Pe site-ul VisitUkraine se menționează:
„De asemenea, o persoană poate fi eliberată de autoizolarea în Ucraina dacă va avea rezultatul negativ al testului PCR pentru Covid-19, care a fost efectuat cu cel puțin 48 de ore înainte de trecerea frontierei ucrainene (din 1/08/2020). Nu va fi necesară instalarea aplicației „Dii Vdoma.”

Vă așteptăm la clinica noastră cât mai curând!