Timp de 350 de ani, am înțeles greșit cum se mișcă de fapt spermatozoidul. Să nu râdeți – lucrul acesta vă poate ajuta în lupta împotriva infertilității
Un grup de oameni de știință din Marea Britanie și Mexic au descoperit că spermatozoizii nu se mișcă de fapt așa cum se credea acum 350 de ani – adică mișcând-și „coada” în direcții diferite. Despre lucrul respectiv, aceștia au relatat în revista științifică Science Advances.
Spermatozoizii a fost descoperită pentru prima dată în 1677, cu 200 de ani înainte ca oamenii de știință să determine mecanismul concepției umane. Acest lucru a fost realizat de naturalistul olandez Anthony van Leeuwenhoek cu ajutorul unuia dintre primele microscopuri din lume.
Prin intermediul acestuia, Leeuwenhoek studia diverse celule, inclusiv spermatozoizii. El le-a descris drept „animacule vii” (din latină – „animale mici”) cu „cozi care se mișcă șerpuit în timp ce înoată, precum o anghilă”.
Nu este ciudat că, în tot acest timp, oamenii de știință au descris mișcarea spermatozoizilor anume în felul următor: o mișcare șerpuită a cozii. De fapt, acest lucru este exact ceea ce poate fi văzut la microscop. Cercetarea spermatozoizilor constituie o problemă aparte: aceștia sunt foarte mici (grosimea „cozii” lor este de două ori mai mică decât grosimea unui păr uman) și sunt foarte rapizi („coada” lor efectuează peste 20 de bătăi pe secundă).
Și totuși: pentru a fertiliza un ovul, spermatozoidul parcurge aceeași distanță ca alpiniștii pentru a urca pe cel mai înalt munte din lume, Everest.
Un grup de trei oameni de știință conduși de Hermes Gadelli de la Universitatea Britanică din Bristol a decis să arunce o privire mai atentă asupra spermatozoizilor. Pentru a capta mișcarea spermatozoidului, aceștia au folosit o cameră capabilă să facă 55.000 de fotografii pe secundă. Iar pentru a urmări această mișcare au fost folosit un microscop 3D.
Cercetătorii au fost surprinși de rezultate. De fapt, „coada” spermatozoidului nu se mișcă dintr-o parte în alta: aceasta „lovește” doar într-o singură direcție. Teoretic, acest lucru ar înseamna că spermatozoizii trebuie să se miște în cerc. Doar că aceștia s-au adaptat situației respective într-un mod foarte simplu: după fiecare lovitură se rostogolesc.
Mișcarea foarte rapidă a „cozii”, crează impresia că celula într-adevăr balansează dintr-o parte în alta. Dar de fapt, este o mișcare într-o singură direcție pe care spermatozoidul o direcționează, întorcându-se spre stânga, apoi spre dreapta. Iar să vezi acest lucru fără un microscop 3D este pur și simplu este imposibil – așa cum nu putut vedea Anthony Van Leeuwenhoek la vremea sa.
După cum menționeaz Gadella, descoperirea lor poate ajuta la o înțelegere mai bună a secretelor sănătății reproductive a omului. Mai exact, diagnosticării așa-numitei sperme de calitate slabă, deoarece mai mult de jumătate din cazurile de infertilitate sunt legate de sănătatea reproductivă a bărbaților.