Studiile arată că tractul reproductiv al femeii poate distruge sperma nedorită după finalizarea actului sexual
În cursa pentru concepție, majoritatea dintre noi au fost învățați că puterea și rapiditatea ejaculatului determină care spermatozoid va ajunge mai întâi la linia de sosire.
Dar știința începe să învețe că diferite substanțe chimice din sistemul reproductiv feminin pot facilita sau sabota șansa spermatozoizilor pentru victorie. Și se întâmplă lucrul acesta încă într-un stadiu incipient al cursei – în colul uterin femeii. Mișcarea de înot, viteza și viabilitatea spermatozoizilor sunt afectate de nivelul de compatibilitate genetică dintre mucusul cervical al femeii și sperma masculului, arată un nou studiu publicat miercuri în Proceedings of the Royal Society B.
Un studiu anterior realizat de aceiași autori a constatat că același lucru s-a întâmplat și în lichidul folicular al femeii. Gândiți-vă la asta ca la o „pălărie de sortare” chimică – ghidată de secrețiile reproductive ale femeii – care ajută spermatozoidul care este cel mai apt să ofere descendenților acesteia un impuls genetic de supraviețuire. „Întregul tract reproductiv al femeii pare să fi evoluat pentru a filtra spermatozoizii „nedoriți”, a declarat Jukka Kekäläinen, profesor asociat în departamentul de științe biologice și de mediu de la Universitatea Finlandei de Est, care a autorizat ambele studii.
„Susținem că alegerea femeilor criptice poate apărea în mai multe etape pe parcursul migrației spermei din vagin spre ovulul nefertilizat” a profesorul.
Vorba este despre supraviețuire
Reproducerea la mamifere este condusă de un impuls evolutiv înnăscut de a-și alege perechea care furnizează cele mai benefice gene sistemului imunitar al copilului. În mod ciudat, cel mai compatibil mascul va fi cel care oferă un set complet diferit de gene care luptă împotriva imunității decât cele ale femeii.
„Cu cât aceste gene sunt mai diverse, cu atât sunt mai diverse tipurile de infecții pe care le poți combate”, a declarat John Fitzpatrick, profesor asistent în departamentul de zoologie de la Universitatea Stockholm din Suedia, într-un interviu anterior pentru CNN.
„Dacă partenerul dvs. are o combinație ușor diferită a acestor gene decât aveți voi, atunci veți produce descendenți care pot combate o gamă și mai largă de agenți patogeni și boli”, a adăugat Fitzpatrick, care a făcut cercetări în domeniu, dar nu a fost implicat în noul studiu.
Studiile anterioare au descoperit că bărbații și femeile se pot alege reciproc pentru sex pe baza unor indicii chimici ce țin de compatibilitatea lor genetică. Bărbații pot adulmeca o femeie care ovulează doar mirosindu-i tricoul, în timp ce femeile par să prefere mirosul unui bărbat cu gene de luptă imune diferite, ceea ce ar putea da descendenților un impuls pe scara evolutivă.
Dar studii mai noi constată că deciziile continuă să fie luate prin procesul de reproducere după ce cuplul a copulat.
De exemplu, suprafața spermei umane conține receptori olfactivi care pot detecta molecule diferite din punct de vedere genetic. La femei, ovulele par să lase pesmet chimic care acționează diferit asupra spermei de la diferiți bărbați, alegând efectiv care spermă are mai mult succes.
Un proces de selecție timpurie
După vagin (pe care Kekäläinen nu l-a studiat încă), primul obstacol major pe care îl întâlnește un spermatozoid în călătoria sa spre fertilizare este colul uterin al unei femei, care se află la intrarea în uter. Colul uterin este de obicei umplut cu un mucus gros, care devine mai subțire și mai penetrabil chiar înainte ca o femeie să ovuleze.
Se consideră că mucusul ajută sperma normală să călătorească mai ușor și blochează sperma anormală sau care slab funcțională să continue spre tractul reproductiv al femeii.
Dar oare s-ar aplica asta și pentru susținerea spermei de la un partener compatibil cu mediul? Kekäläinen și colegii ei au testat această speculație prin combinarea tuturor permutărilor posibile ale mucusului cervical la nouă femei cu sperma a opt bărbați. Apoi au comparat succesul înotului spermatozoizilor cu genotipul fiecărei persoane.
Studiul a constatat că, cu siguranță, mucusul cervical al femeilor a avut un efect mai puternic asupra spermei unor bărbați decât față de a altora. Spermatozoizii care au fost mai diferiți de ovul din punct de vedere genetic au avut rezultate mai bune, crescând astfel șansele de fertilizare.
Sunt necesare cercetări suplimentare privind infertilitatea
Rezultatele pot fi utilizate pentru a avansa înțelegerea infertilității unor cupluri, arată studiul, și, sperăm, „să faciliteze dezvoltarea unor diagnostice mai personalizate ale infertilității și să mărească precizia diagnosticelor”.
Aproximativ de la 30% până la 40% dintre cuplurile care se confruntă cu infertilitatea nu știu exact motivul incapacității lor de a concepe, deci dacă „ambii partenei sunt diagnosticați ca fiind fertili, este posibil ca „conceptul de incompatibilitate la nivel de gamet”să le ajute să înțeleagă motivele din spatele problemele lor de reproducere”, a spus Kekäläinen.
„Astfel, am încuraja viitoarele cercetări asupra infertilității pentru a testa probabilitatea ca infertilitatea să nu fie întotdeauna o afecțiune patologică, dar, în schimb, poate avea ca rezultat și un mecanism evolutiv demonstrat”, a spus ea.
Dar chiar dacă un cuplu ar descoperi că nu sunt atât de compatibili genetic pe cât ar putea dori natura, asta nu înseamnă că aceștia „nu pot avea un copil perfect sănătos”, a adăugat ea.
„Este posibil ca incompatibilitatea la nivel de gamet să reducă șansele de concepție, dar nu poate să o împiedice complet”, a spus Kekäläinen. „În plus, compatibilitatea la nivel de gamete nu înseamnă că partenerii sunt incompatibili în ceea ce privește personalitatea lor.”
De Sandee LaMotte, CNN