Sa naştem copii după 40 de ani – este ușor!
În lumea de astăzi, decizia de a avea un copil și de a deveni o mamă la vârsta de 40 de ani şi mai târziu este de înțeles. Aceasta poate fi explicată prin mai multe argumente. În primul rând, femeile și bărbații de această vârstă sunt deja bine puşi pe picioarele lor, finanțaţi integral și gata să-și asume responsabilitatea de părinte. De asemenea, sociologii europeni susțin că majoritatea cuplurilor care decid să aibă un copil mai târziu, îi oferă o educaţie de mai bună calitate. Luând în consideraţie faptul că, părinții deja au trăit savurând viaţa la maxim și s-au format ca personalităţi. De asemenea, un alt factor important este faptul că majoritatea cuplurilor mature înțeleg mai bine responsabilitatea pe care şi-o asumă din moment ce planifică o sarcină si creşterea unui copil.
Cuplurile de după 40 de ani, adesea, au în spate mai mulţi ani de căsnicie, știu destule despre viaţă şi o privesc mult mai raţional.
Se consideră ca familiile mature au mai multe şanse să îşi educe copilul într-o atmosferă caldă şi liniştită, fără certuri şi lacrimi.Astfel de familii merg spre pasul de a face un copil într-un mod raţional, fiind pregătiţi atât emoţional cât şi financiar.
Dar din momentul deciziei de a da naştere unui copil după vârsta de 40 de ani, apare întrebarea, este oare asta posibil din punct de vedere fiziologic?
Un fapt bine cunoscut este că vârsta reproductivă a unei femei se termină aproximativ la 35 de ani, şi a naşte pe cale naturală este cu mult mai complicat.În primul rând, acest lucru se datorează modificărilor hormonale care duc la o capacitate redusă de a concepe în mod natural, dereglări ale ciclului menstrual şi ovulaţiei.
Şi, după 40 de ani la femei apare menopauza, și ovulul încetează să se dezvolte. La această vârstă, o femeie nu mai poate concepe un copil în mod natural.
Odată cu trecerea anilor, medicina s-a dezvoltat foarte mult.Și astăzi, de a avea un copil după 40 este un lucru absolut real!
Stiinţa şi medicina, combinarea tuturor cunoștințelor și realizările oamenilor de ştiinţă, le-a oferit femeilor mature o oportunitate grandioasă de a se bucura pe deplin de fericirea sentimentului de a fi mamă, și pentru a avea copilul mult așteptat la orice vârstă.
În present, a da naștere după 40 de ani, și chiar și după 50 de ani, nu mai este o problemă. Cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistată a avea sarcina dorită este real! Astfel, experții clinicilor de medicină de reproducere din Ucraina sunt mândri de realizările lor în domeniul inseminării artificiale.Tot mai mulţi pacienţi şi mai multe naşteri sunt cu succes chiar și la vârsta de 55 de ani, cu ajutorul FIV și donării de ovule. Cel mai incredibil caz ucrainean – este rezidenta Elveției,în vârstă de 66 de ani care a dat naștere la gemeni, folosind ovule donatoare.
De exemplu, unei femei care nu poate da naştere cu ajutorul propriilor ovule, medicii îi introduc ovule de la donator. Pacienţii pot selecta donatorul la clinică, dintr-o bază de date specială, și doctorul, la rândul său, le va sugera cea mai bună variantă. În cazul în care pacienta nu va putea primi ovulele donatorului din anumite motive medicale, o alternativă excelentă este programul mamelor surogat.În acest caz, ovulele, fertilizate cu sperma soţului pacientei vor fi introduse într-o altă femeie, şi anume mama-surogat. Clinicile legale selectează cu o deosebită atenție donatorii și mamele surogat, efectuând toate testele medicale necesare.
Astăzi, numărul femeilor care recurg la metode de medicină de reproducere după patruzeci de ani, este chiar mai mare decât la femeile mai tinere. Fertilizarea in vitro de ovule ale donatorului pentru femeile de peste patruzeci de ani – este o mare șansă de a deveni o mamă.
Maternitatea la patruzeci de ani, și chiar şi la o vârstă mai înaintată-este un pas de responsabilitate majoră.