Rata de natalitate în China se oprește în 2021 cu cel mai scăzut nivel din istoria modernă
Numărul nou-născuților scade pentru al cincilea an consecutiv la 10,62 milioane, depășind cu puțin numărul deceselor. Numărul nou-născuților din China scade la cel mai scăzut nivel din istoria modernă a Chinei pentru al cincilea an consecutiv, în ciuda faptului că Beijing promovează creșterea natalității.
Biroul Național de Statistică a declarat luni, că cele 10,62 milioane de nașteri de anul trecut, comparativ cu 12,02 milioane din 2020, abia depășesc 10,14 milioane de decese, sugerând, că ziua în care populația Chinei începe să scadă ar putea fi aproape. Unii analiști cred, că populația, probabil, a atins deja vârful.
La sfârșitul anului 2021, populația Chinei era de 1,413 miliarde de locuitori, în creștere cu doar 0,034% față de 1,412 miliarde la sfârșitul anului 2020. Rata de fertilitate – numărul de nașteri la o mie de persoane – a scăzut la un nou minim de 7,52 în 2021, față de 8,52 în 2020, subliniind dorința Beijingului de a-și îmbunătăți situația demografică dificilă.
După o creștere bruscă în 2016, când China a renunțat la politica de patru decenii unui singur copil și a permis cuplurilor căsătorite să aibă doi copii, numărul nașterilor a scăzut în fiecare an. În 2019, natalitatea era deja cea mai scăzută din istoria modernă a țării.
Aproape unul din cinci chinezi are peste 60 de ani. Datele obținute luni au arătat o nouă creștere a acestui procent de la 18,7% în 2020 până la 18,9% în 2021.
„Problema demografică este bine cunoscută, dar rata de îmbătrânire a populației este mai mare decât se aștepta”, a declarat economistul Pinpoint Asset Management, Zhiwei Zhang. Acest lucru sugerează, că este posibil ca populația totală a Chinei să fi atins un nivel maxim.
Populația chineză în vârstă de muncă, între 16 și 59 de ani, reprezintă în prezent 63% din populația totală.
China, care în urmă cu doar câțiva ani a limitat drastic numărul de copii pe care cuplurile pot avea, se străduiește acum să le convingă să aibă mai mulți copii. Anul trecut Beijingul a declarat, că toate cuplurile ar putea avea trei copii, guvernele locale au încercat să iau măsuri, inclusiv recompense bănești și concediu de maternitate mai lung, pentru a crește rata natalității. Pentru a facilita căsătoria, autoritățile locale au organizat evenimente de potrivire și au descurajat folosirea zestrei.
Aceste eforturi nu au dat rezultate semnificative. Potrivit ultimelor date oficiale după o scădere bruscă în 2020, numărul căsătoriilor înregistrate în China a continuat să scadă în primele nouă luni ale anului trecut.
Din ce în ce mai multe femei tinere aleg dezvoltarea carierei decât întemeierea unei familii, îndepărtându-se de valorile predicate de guvern și de generația mai în vârstă.
Dezechilibrul între sexe contribuie, de asemenea, la scăderea ratelor de căsătorie, potrivit lui He Yafu, un demograf independent din provincia Guangdong. Preferința tradițională pentru băieți, combinată cu politica unui copil, acum anulată, a denaturat raportul dintre sexe în China. Datele recensământului au arătat că, dintre chinezii cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, bărbați sunt cu 17,5 milioane mai mulți decât femei, deși diferența s-a redus la nivel național în ultimii ani.
Sursele oficiale atribuie parțial rata scăzută a natalității incertitudinii legate de Covid-19. Timp de doi ani, China a aplicat unele dintre cele mai stricte măsuri pentru a preveni răspândirea Covid-19, dăunând populației și economiei sale. Acum Omicron reprezintă cea mai mare provocare pentru strategie.
Dar cercetătorii și oficialii subliniază, de asemenea, factorii de bază, cum ar fi scăderea numărului de femei de vârstă fertilă, care sugerează, că fertilitatea scăzută a devenit o nouă normalitate.
În alte țări cu economii avansate, inclusiv SUA, au înregistrat, de asemenea, o creștere slabă a populației în timpul pandemiei. Populația SUA a crescut cu 0,1% în cele 12 luni încheiate la 1 iulie, cel mai scăzut nivel înregistrat, după cum a arătat Biroul de Recensământ al SUA la sfârșitul anului trecut.
Rata de fertilitate din China – numărul de copii născuți de o femeie în timpul vieții ei – a scăzut sub nivelul de înlocuire la începutul anilor 1990, și a ajuns la 1,3 în 2020, mai mică decât cea a Japoniei, de 1,34. Nivelul Japoniei, unul dintre cele mai scăzute din lume, a început să-și revină cu sprijinul guvernului după ce a scăzut la un minim record de 1,26 în 2005, deși a început să scadă din nou în ultimii ani.
Subliniind sensibilitatea problemei legate de demografie, China a blocat contul de socializare al unui economist chinez popular la câteva zile după ce articolul său,care sugera că țara ar trebui să cheltuiască 314 miliarde de dolari pentru a-și crește rata natalității, a devenit viral pe internet.
Pentru a aborda problemele demografice, guvernul central a declarat, că va lua măsuri precum creșterea vârstei legale de pensionare, dar nu a fost făcut încă niciun anunț.
Sursa:
https://www.wsj.com/articles/chinas-population…
https://www.nytimes.com/2022/01/17/world/asia/china-births…