Nu puteti avea copii? Exista solutii…

Infertilitatea, alaturi de stres, SIDA, cancer si alte boli, face parte dintre suferintele lumii moderne. Reproducerea asistata vine in ajutorul cuplurilor nefertile, implinindu-le visul de a fi parinti.

In Romania, aproximativ 30% dintre cupluri nu pot sa aiba copii pe cale naturala, iar procentul tinde sa creasca de la an la an.

Majoritatea cuplurilor apeleaza la fertilizarea in vitro, care este metoda cea mai des folosita, insa in afara de aceasta, exista si altele, care, in curand, se vor bucura de un statut legal si in Romania.

Afla care sunt acestea si cum poti beneficia de ele.
Ce poate face un cuplu care isi doreste copii mai mult decat orice pe lume si, din diverse cauze, nu reuseste sa-i aiba prin metode naturale?

Am pus aceasta intrebare unui astfel de cuplu si ei ne-au impartasit experien-tele prin care au trecut.

 

Elena si Mihai S.- printre primele cupluri din tara care au apelat la o mama-purtatoare

Elena S. are 35 de ani, iar Mihai 40. Sunt casatoriti de 15 ani si nu reusesc sa aiba un copil. Adriana a suferit de-a lungul timpului diverse interventii chirurgicale care s-au soldat cu esecuri.

Vazand ca nu mai pot avea un copil prin metode naturale, le-a venit ideea sa apeleze la o tehnica de reproducere umana asistata. „Ni s-a parut firesc sa ne adresam unei clinici specializate si am preferat aceasta cale adoptiei.

Noi dorim sa ne regasim atat fizic, cat mai ales intelectual intr-un copil. Iar adoptia ridica o serie de probleme de ordin legal”, spune Adriana. Inainte sa treaca la treaba, s-au documentat din carti si de pe Interet si in toamna lui 2002 au incercat prima fertilizare in vitro.

Nereusind, au optat pentru solutia unei mame-purtatoare. Din nefericire, au urmat alte doua esecuri. „Cred ca tratamentul primului medic nu a fost cel potrivit problemei specifice a cuplului nostru, ci mai degraba a fost un tratament standard.

In plus, a ignorat complet efectele secundare ale tratamentului, inclusiv cele pe termen lung.” Nemultumita, Elena a schimbat medicul.

Cel de-al doilea doctor s-a dovedit un profesionist, i-a ascultat intrebarile si a lamurit-o asupra procedurii in sine. In familie, Elena si Mihai s-au bucurat de sprijinul total si neconditionat al rudelor apropiate. „Parintii, socrii ne-au fost aproape. Pe parcursul primei incercari, nu am spus nimic prietenilor si cunostintelor.

Marea problema a aparut insa cand a trebuit sa gasim o mama-purtatoare. Am fost tare dezamagiti cand am vazut ca persoane din familie, care ar fi putut sa ne ajute, au ales sa nu o faca. Am fost nevoiti sa luam legatura cu exteriorul; am vorbit cu multe femei, unele casatorite, altele nu. Desi initial o parte dintre ele au acceptat, ulterior si-au retras ofertele, motivand refuzul parintilor lor! Cautarile, dezamagirile si esecurile succesive ne-au intarit insa in demersul nostru. Ne-am maturizat emotional. In final, dupa sase luni de cautari am reusit sa gasim o mama-purtatoare.”

 

Ce solutii exista

Adoptia, la care le-a zburat gandul si celor doi, ar fi fost o solutie, dar ei nu s-ar fi regasit in acest copil. A creste un copil „strain” din punct de vedere genetic si a da piept cu tot ceea ce implica emotional, social si medical adoptarea unui copil nu sunt lucruri simple. In plus, alegerea copilului este de multe ori dificila, avand in vedere ca parintii isi doresc intotdeauna un copil „frumos, destept si sanatos”.

Din pacate, aceste calitati nu pot fi garantate atat timp cat nu se cunosc detalii despre parintii biologici.
In cazul in care copilul are aceeasi zestre genetica cu a parintilor sau cel putin cu a unuia, dezideratele mentionate ar deveni factori de la sine intelesi.

Iar daca nu ar fi asa, oricum, „fiecare cioara isi lauda puiul”. Ramane apelarea la una dintre tehnicile de reproducere asistata (pe scurt, ART), asa-zise metode hi-tech, solutie pentru care a optat si cuplul nostru. Acestea sunt inseminarea artificiala, fertilizarea in vitro si transferul de embrioni.

Impartasind si altora povestea lor, cei doi au incercat „sa constientizeze publicul larg ca problemele legate de nereusita aducerii pe lume a unui copil afecteaza tot mai multe cupluri tinere si, astfel, fiecare dintre noi ar putea fi confruntat la un moment dat, fie direct, fie indirect, cu problema infertilitatii”.

In plus, mentalitatile privind familia si relatiile interpersonale trebuie sa se schimbe radical, iar deschiderea spre procedurile de reproducere asistata sa fie mai mare. Cu ajutorul celui de-al doilea doctor, Elena si Mihai au reinceput procedurile de fertilizare in vitro cu o mama-purtatoare.

 

Romancele doneaza ovule la jumatate de pret
Romancele isi doneaza ovulele englezoaicelor sterile, in schimbul unor sume consistente, de cel putin 3.000 de lire sterline. Conform unor articole recente din presa britanica, mai multe clinici din Anglia ofera posibilitatea femeilor sterile de a folosi donatori straini, prin colaborare cu unele spitale din Romania.

S-a ajuns la acest lucru deoarece in clinicile din Londra exista liste de asteptare interminabile, femeile asteptand o donatoare de ovule chiar si cate opt ani. De precizat ca, in Marea Britanie, femeile donatoare nu sunt platite.

Inseminarea unei mame-surogat cu sperma partenerului
Daca organele sexuale ale femeii nu secreta ovule si ea nici nu poate sa tina o sarcina, exista solutia cautarii unei mame-surogat. Aceasta va accepta sa fie inseminata artificial cu sperma barbatului din cuplul nefertil. Riscurile sunt asemanatoare cu cele ale oricarei sarcini normale.

Transferul de embrioni la o mama-purtatoare se aplica daca femeia care da ovulele nu are uter sau o sarcina ii pune viata in pericol. Dupa recoltarea ovulelor, de la femeia din cuplu, se procedeaza la fel ca la FIV. Mama-purtatoare va prelua embrionii cuplului nefertil.

Aceasta procedura este mai dificila, intrucat necesita sincronizarea perfecta a ciclului mamei biologice cu cel al purtatoarei. Exista si in acest caz riscul unei sarcini multiple, dar eventuala problema se poate rezolva de comun acord cu medicii.

In rest, sarcina obtinuta pentru cuplul nefertil se desfasoara ca oricare alta, iar consecintele sunt aceleasi: luarea in greutate, posibilitatea aparitiei unei anemii, schimbarea echilibrului hormonal etc.