Ministerul Familiei anunță un „grup de lucru sub coordonarea MAE” pentru a găsi o soluție în cazul copiilor români născuți din mame-surogat la Kiev

La solicitarea Libertății, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse spune că a transmis deja o solicitare către Ministerul Afacerilor Externe pentru constituirea unui grup de lucru, care „să identifice cele mai bune soluții, adaptate acestui moment de criză”, pentru copiii cetățenilor români care s-au născut în maternitatea clinicii din Kiev, dar și pentru mamele-surogat ucrainene care poartă copiii unor părinți din România.

Un grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, sub coordonarea MAE.

Libertatea a relatat în ultima săptămână despre cazul copiilor cu părinți români care s-au născut deja la Kiev din mame-surogat sau urmează să se nască în lunile martie-iulie.

Cum legislația din România nu permite maternitatea surogat, sunt cupluri din România care apelează la clinicile din Ucraina pentru a concepe un copil cu ajutorul tehnicilor de reproducere umană asistată. Trei copii s-au născut deja din părinți naturali români, în timpul războiului din Ucraina, și se află în prezent în Kiev. Alții urmează să se nască, au transmis atât autoritățile române, cât și reprezentanții clinicii, în perioada imediat următoare, din mame-surogat.

Reprezentanții clinicii Biotexcom, acolo unde se află copiii românilor, spun că una dintre alternativele prin care părinții se pot reuni cu copiii lor este ca familiile de români să ajungă în Kiev. Un drum lung și riscant. O altă soluție ar fi transportarea copiilor până în Cernăuți, ca punct de reunire cu părinții lor români, însă nici această variantă nu este una sigură. „Este periculos să transportăm copiii din Kiev la Cernăuți”, spune Lavinia Screnec, managerul departamentului pentru români al clinicii.
Contactați de Libertatea, Ministerul Familiei a transmis că grupul de lucru ar avea ca rol să identifice care sunt cele mai bune soluții pentru copiii și familiile acestora, dar și să discute despre posibilitatea de a legifera maternitatea surogat în România.

Actele copiilor se fac la Cernăuți

Reprezentanții clinicii au transmis că actele necesare scoaterii copiilor din Ucraina se pot face la Consulatul General al României la Cernăuți, dar Lavinia Screnec spune că pentru a-i reuni pe aceștia cu părinții lor români e nevoie de ajutor din partea autorităților române și de un coridor umanitar. Ministerul Familiei și MAE, într-un răspuns pentru Libertatea, spun că „vor depune toate eforturile necesare” pentru a sprijini aceste familii și pentru derularea „procedurilor administrative de transcriere a certificatelor de naștere ucrainene și eliberarea celor românești, precum și titlurile de călătorie necesare aducerii copiilor în România”. Nicio autoritate română nu a explicat însă concret cum se vor reuni părinții români cu copiii născuți și aflați în prezent la Kiev, în contextul războiului. În schimb autoritățile din Irlanda au reușit să evacueze, în 4 martie, patru bebeluși născuți din mame-surogat aflate în Kiev. S-au implicat atât senatori irlandezi, cât și miniștri ai afacerilor externe și învățământului superior, relatează Irish Times. De asemenea, și autoritățile din Israel au ajutat la reunirea părinților cu copiii lor, conform Laviniei Screnec.

Ce s-ar întâmpla dacă mamele-surogat ar naște în România

Întrucât legislația nu permite maternitatea surogat în România, „în cazul în care nașterea nu are loc pe teritoriul Ucrainei, iar înregistrarea actelor nu se realizează de către serviciile de stare civilă ucrainene competente, prevederile legislației acestui stat nu mai sunt aplicabile”. Astfel că, „mama-surogat va fi trecută în certificatul de naștere drept mama naturală a copilului, iar cetățenii români nu vor mai putea fi înscriși ca părinți în actele de stare civilă române”. Asta împiedică în prezent ca mamele-surogat care poartă copii ai părinților români să poată naște pe teritoriul României, în siguranță, departe de război.

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/ministerul-familiei-anunta-un-grup…