Maternitatea surogat în Ucraina: furia părinților care sunt împiedicați să vină după copiii lor
Câteva cupluri care au început procesul de surogat gestațional în Ucraina nu pot ajunge în această țară, care din 16 martie a interzis intrarea cetățenilor străini pe teritoriul său, cu posibile excepții. Ministerul de externe francez refuză să facă petiții în favoarea acestora.
Au primit o fotografie la câteva ore după nașterea ei. Océane, cu greutatea de 3,5 kg și înălțimea de 56 cm, s-a născut pe 21 aprilie la Kyiv, iar părinții ei, Karine și Thierry, au făcut cunoștință cu ea printr-un monitor, la 2.400 km distanță, cu sentimente amestecate de bucurie și furie. „Întrucât nu am primit permisiunea de a intra în Ucraina, nu am putut să o vedem și nici să o înregistrăm. Fiica noastră nu este lipsită doar de părinți, dar și cetățenie nu are. Drepturile ei fundamentale sunt încălcate și ne este frică că această situație îi va afecta dezvoltarea în viitor”, spune Karin.
Cuplu din Paris în 2019 a optat pentru maternitatea surogat din Ucraina. Acesta a fost sfârșitul lungii lor călătorii. „Am leucemie și am devenit infertilă după tratament. Totuși, am încercat să avem un copil cu ajutorul FIV cu ovocite donate și am rămas însărcinată după câteva încercări. Însă fetița noastră s-a născut prematur la doar 6 luni și, din păcate, nu a supraviețuit”, explică femeia de patruzeci de ani. „Mai târziu, medicii au descoperit că sarcina mi-a agravat leucemia și am fost sfătuită să nu mai încerc să rămân însărcinată”.
La mai bine de un an de la acel eveniment dureros, Karin și soțul ei au ajuns la Kyiv pentru a începe programul de maternitate surogat. Această procedură este interzisă în Franța, dar este permisă în Ucraina doar pentru cuplurile heterosexuale căsătorite care suferă de infertilitate, lucru care trebuie să fie confirmat medical. În vara anului 2019, un embrion creat cu ajutorul gameților lui Thierry și a unei donatoare a fost transferat cu succes în uterul „mamei surogat”. Acesta reprezentat începutul sarcinii dânsei. După 9 luni, cuplul a planificat o călătorie la Kyiv ca să ajungă din timp la nașterea fiicei lor.
Închiderea frontierelor
Însă, în această perioadă, a izbucnit pandemia Covid-19 și le-a stricat toate planurile. Începând cu 16 martie, Ucraina a interzis intrarea cetățenilor străini pe teritoriul său, cu posibile excepții. În Paris, Karin și Thierry au început să se îngrijoreze și nu au fost singurii care se află în situația asta. Sophie Labaune-Parkinsson și soțul ei locuiesc în Australia. Această franțuzoaică în vârstă de 30 de ani s-a născut cu sindromul Rokytansky, nu are uter. Maternitatea surogat este singura cale de a avea copilul lor genetic. Aceștia, de asemenea, au ales Ucraina, deoarece „această procedură este bine organizată, legală și toți participanții ei sunt protejați: părinții, copilul și mama surogat”. Nașterea fiului lor este așteptată pe 27 aprilie și, potrivit condițiilor contractului lor, Sophie trebuia să asiste la naștere.
La primul anunț cu privire la închiderea frontierei, tânăra, administrator de export la una dintre companii, decide, ca măsură de precauție, să vină în Europa. Ea își părăsește soțul și țara de reședință pentru a se întoarce la familia ei în Normandia și astfel să fie mai aproape de Ucraina, unde speră să ajungă în curând. Imediat după sosirea ei, aceasta contactează Ministerul Afacerilor Externe și ambasadorul francez în Ucraina pentru a le cere sprijinul.
În speranța de a intra în țară, toți cetățenii străini ar trebui să ceară reprezentanților lor o cerere sub formă de document diplomatic. Fără această „notă verbală”, cererea lor nu va fi luată în considerare. Sophie a trimis cererea, mai întâi personal, apoi printr-un avocat. „Am contactat o colegă ucraineană care m-a informat că mai multe țări, inclusiv Irlanda, Regatul Unit și Israel, au trimis această notă verbală. Urmând instrucțiunile acesteia, am trimis mai multe scrisori care explică motivația Sophiei, precum și traseul pe care planifica să îl urmeze, urmând regulile stabilite de Ucraina”, declară madame Catherine Clavin, membrul Baroului din Marsilia. Prima scrisoare este datată din 1 aprilie.
„Cel mai rău lucru este incertitudinea”
În așteptarea unui răspuns, Sophie a creat pe rețelele de socializare un mic grup din cupluri franceze ai căror copii ar trebui să se nască în săptămânile următoare la Kyiv. Aceștia comunică, se susțin reciproc, discută posibile soluții. Pe lângă Karin și Thierry din Paris, există, de exemplu, Sonia și Christophe din Tarne-et-Garonne. Împreună deja de 15 ani, 11 dintre care au fost dedicați încercărilor fără succes de a avea un copil, ei, de asemenea, au plecat în Ucraina la sfârșitul anului 2018.
„Ar trebui să fim fericiți, pentru că acesta reprezintă sfârșitul a peste 10 ani de luptă, dar noi nu știm când ne vom putea vedea propriul nostru fiu”, își împărtășește sentimentele Christoph.
La fel ca Sophie și Karin, aceștia și-au dorit ca copilul să se nască cu ajutorul materialului lor biologic, iar condițiile propuse de agenția pentru maternitatea surogat, le-au convenit. „Lucrurile au decurs foarte bine, dar totul s-a schimbat acum o lună și jumătate, spune Christophe. Atunci situația a devenit foarte alarmantă, ar trebui să fim fericiți, pentru că acesta este sfârșitul a peste 10 ani de luptă, dar noi nu știm când ne vom putea vedea propriul fiu.” Acesta ar trebui să se nască în jurul zilei de 2 mai.
Maurin Monstin și Carles Farrarons așteaptă nașterea fiului său pe 17 mai, cu două săptămâni mai târziu. „Ne-am cunoscut în ianuarie cu mama noastră surogat, Inna, și am fost împreună cu ea în timpul ecografiei. De atunci ținem legătura, împărtășim adesea noutățile. Pentru ea, lucrul acestea, de asemenea este stresant,” spune Maurin. Cetățeană franceză, căsătorită cu un spaniol și care locuiește în Spania, a folosit ambele metode pentru a debloca situația. „Cel mai rău lucru este incertitudinea. Dacă această situație va continua, nu vom putea ajunge acolo înainte de iulie sau septembrie.” După ce a primit ora plecării, fără permisiunea oficială, aceasta a fost nevoită să renunțe, aflând că zborul a fost anulat.
Creșă improvizată
Pentru a atrage atenția asupra situației lor, acest grup mic s-a făcut auzit în presă și a lansat și o petiție online. Peste 1200 de semnături au fost strănse în câteva zile începând cu 23 aprilie. Din partea autorităților, după 3 săptămâni de tăcere, aceștia au primit în sfârșit un răspuns. Într-o scrisoare de tip șablon trimisă pe 17 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe din Franța s-a limitat la a aminti faptul că „frontierele externe [ale Ucrainei] sunt închise nerezidenților și este interzisă intrarea și ieșirea în cazuri ne prioritare pentru rezidenții permanenți”. Totodată, exprimând „înțelegerea dificultăților cauzate de aceste restricții”, Ministerul de externe francez raportează că „este imposibil de luat în considerare o astfel de abatere de la reglementările adoptate de statul Ucrainean”.
Acest răspuns „îngrozit-o” pe Sophie Labon-Parkinsson. „Nu s-a vorbit nici o dată despre copii și nici despre posibilitatea de a trimite o notă verbală. De fapt, nu ni s-a dat niciun răspuns”, se lamentează aceasta. Unele dintre aceste cupluri sunt pe punctul de a se adresa la tribunal. Aceștia speră ca în zilele următoare să depună o petiție pentru protecția drepturilor lor fundamentale la tribunalul administrativ din Paris. Scopul acestei proceduri urgente este de a arăta că inacțiunea autorităților încalcă drepturile fundamentale ale copiilor francezi”, explică Sophie.
Între timp, nu a fost găsită nicio soluție a problemei, Océane, fiica lui Karin și Thierry, va părăsi maternitatea din Kyiv la sfârșitul acestei săptămâni și va fi transferată la o creșă improvizată organizată de agenție la hotel, unde o echipă de bone și medici vor avea grijă de bebeluși pe ture.