MAME-SUROGAT din Ucraina, pe zeci de mii de euro, pentru cuplurile FĂRĂ COPII din România

Pentru că legislația din România nu permite folosirea mamelor purtătoare, o clinică din Ucraina oferă acest ”serviciu” pentru clienții din țara noastră.

Clinica găsește mama care va fi inseminată și promite ca actul de naștere al copilului să fie făcut direct pe numele familiei beneficiare. Părinții se întorc în România cu un document obținut de la Consulatul României, unde se prezintă cu certificatul tradus în limba română. La noi, ”legea reproducerii” zace la Camera Deputaților din 2013, după ce a fost adoptată de Senat

Absența totală a legislației în domeniul ”Mamelor Surogat” a dus la apariția unui fenomen: copii născuți din mame ucrainience, au ADN-ul unor părinți români, sunt înregistrați drept cetățeni români și trăiesc acum, fericiți, în țara noastră. Câți sunt? Nimeni nu știe, numărul fiind sub incidența confidențialității relației medic-pacient.

Totuși sunt voci care mi-au spus că metoda tinde să devină un fenomen, sigur, în măsura în care infertilitatea devine și ea un fenomen. Este o metodă foarte scumpă – prețul variază, în funcție de servicii, de la 24.000 la 49.000 de euro – și implică anumite riscuri, cele mai multe de ordin legal.

Metoda este la limita legalității, ea respectând legislația ucraineană, dar fiind foarte discutabilă în țara noastră.

Kiev, Ucraina

De ceva timp, o clinică din Kiev, Ucraina își face reclamă și în România, oferind servicii pentru cuplurile infertile atât de găsire a donatorilor de ovocite sau spermă, cât și ”mame surogat”.

Ce sunt mamele surogat sau ”mame purtătoare”, cum li se mai spune? Răspunsul e simplu: este un trup pe care îl ”închiriezi” pentru 9 luni ca să îți poarte și să îți nască fiul sau fiica. Legal, în România, soluția pentru a apela la o mamă purtătoare este destul de încurcată și lasă urme în actele de stare civilă ale copilului. În Ucraina, însă, din 2004, este legal, dar e prevăzută o recompensă pentru femeia care acceptă să fie inseminată cu embrionul care-ți poartă ADN-ul.

Clinica din Kiev tocmai de asta profită, de discrepanța dintre legile românești și cele ucrainene.

Clinica a ajuns celebră pe forumurile de limbă română, nu numai pentru că oferă aceste servicii oricui, adică nu contează starea de sănătate a părinților ”beneficiari” și nici vârsta. Este știut că alte clinici – din cele câteva țări care acceptă existența mamelor surogat – impun limite de vârstă mamei beneficiare (între 45 și 48 de ani) și apelează la această soluție doar după ce orice alt mijloc eșuează.

Banii și viața

Dincolo de serviciile de fertilizare obișnuite pentru mai toate clinicile de profil, cea din Kiev oferă familiilor de români (au deja site în limba română) mame surogat. Am avut ocazia să parcurg contractul pe care familia beneficiară îl încheie cu ucrainenii. Prima parte interesantă este că numele clinicii este unul – Bio Tex Com – dar contractul se încheie cu un ”serele”, Renaissance Holding Ltd.

Prețul pentru ”închirierea” unei mame este de 24.000 de euro (serviciul Economic), 29.000, Economic 1, 39.000, serviciul Standard și, în fine, 49.900, pachetul VIP. Diferența vine din numărul de vizite, cazare, participarea la ecografiile mamei purtătoare.

Cum se dau banii, în cazul programului VIP Surrogacy:

”Achitarea se face în 5 rate:

– 10000€ – la semnarea contractului în cadrul primei vizite la clinică a părinţilor beneficiari;

– 9900€ – la a doua vizită, în ziua recoltării gameților sexuali și a procedurii de fertilizare in vitro:

– 10000 € – la vârsta gestațională de 12 săptămani;

– 10000 € – în ziua naşterii copilului;

– 10000 € – după obținerea certificatului de naştere al copilului (tradus în limba română).”

Pentru acești bani, Renaissance își asumă niște obligații. ” Compania asigură asistenţa juridică și acoperă cheltuielile legate de aplicarea tehnicilor de reproducere umană asistată, oferă recompensa financiară mamei surogat si donatoarei de ovocite.”

Serviciile VIP

Din detalierea ratelor rezultă și serviciile oferite de clinică, de la alegerea mamei surogat la inseminare și supraveghere pe timpul sarcinii. Se ocupă de orice situație medicală care ar putea interveni.

Alt pachet de servicii din oferta/contract sare în ochi:

” 4.2.8.Asigurarea protecției și îngrijirii medicale mamei surogat în timpul sarcinii, controlarea comportamentul și acțiunilor acesteia care ar putea pune în pericol sarcina.

4.2.9.Pregătirea şi semnarea contractului de prestare de servicii între compania şi părinţii beneficiari și a contractului între mama surogat, clinica si parinții beneficiari.

4.2.10.Serviciile de asistenţă juridică în procedura perfectării actelor în Oficiul Ucrainean de Stare Civilă în vederea eliberării certificatului de naştere al copilului (parinții beneficiari sunt înscriși ca parinții copilului).

4.2.11.În cazuri neprevazute oferirea soluţiilor juridice pentru rezovarea litigiilor cu mama surogat.

4.2.12.Traducerea în limba româna și legalizarea notariala a certificatului de naștere.

4.2.13.Pregătirea documentelor de către managerii companiei în vederea obținerii titlului de călătorie pentru copil la Consulatul Romaniei (depunerea documentelor la Consulatul se

face personal de către părinţii beneficiari). ”

sursa: http://evz.ro/romania-mame-surogat-ucraina.html?&page=1