Indulgența Legii cu privire la maternitatea surogat: Afaceri cu copii și femei

Hotărârile recente ale instanței provoacă îngrijorare în legătură cu indulgența Legii cu privire la interzicerea maternității surogat. Într-un final, omul nu va mai avea demnitate, va avea doar un preț.

Autor: Eva Maria Bachinger

Interdicția maternității surogat în Austria există doar pe hârtie. Hotărârea Curții districtului federal Tirol recent intrată în vigoare, lasă de înțeles că ordinea juridică actuală nu ne poate proteja de faptul, că această interdicție poate fi ocolită. Instanța a recunoscut ca mamă genetică legală, fără desfășurarea unui proces de adoptare corespunzător, pe o femeie care nu a purtat sarcina și nu are nici o înrudire cu copilul.

Principiul fundamental „Mater semper certa est” (traducere din latină: Mama este întotdeauna cunoscută) – arată că prin urmare, mama care a purtat sarcina – este redusă la zero. Rolul femeii, care în decurs de 9 luni a avut o legătură strânsă cu copilul, se reduce la un incubator și deprecierea personalității.
Presa însă, relatează, că în acest mod, se vor consolida drepturile părinților infertili care doresc să aibă copii. De asemenea, într-un mod cinic este remarcat faptul că, clinicile de medicină reproductivă din Ucraina, care oferă servicii de maternitate surogat, ar avea un „succes comercial”.

În primul rând, astfel vor fi consolidate drepturile copiilor, nu ale părinților, deoarece fiecare copil are într-un mod unic dreptul de a aparține a doi părinți. În al doilea rând: mențiunea că presupusele clinici de acest tip au succes comercial, este uluitoare. Evident la momentul actual, este faptul că totul se vinde și se cumpără – chiar și copii. Ucraina este cunoscută pentru faptul că practică surogatul comercial. Între timp, această afacere este susținută de cazurile, care sunt confirmate după un timp la nivel de mass-media și administrativ.

Iar clinica privată ucraineană BioTexCom, în general, invită cuplurile la un eveniment de informare, care va avea loc la începutul lunii februarie la unul dintre hotelurile din Viena. Subiectele evenimentului sunt: donarea de ovocite, maternitatea surogat și donarea de embrioni, cele din urmă fiind interzise în Austria. Hotelul nu a fost informat cu privire la subiectele viitoarelor evenimente. Donarea de ovocite este permisă în Austria din 2015, dar cu o interdicție clară de publicitate și comercializare. Șefului guvernului din Viena i-a fost înaintată o cerere care în prezent este verificată. Deja este ceva.

Cu toate acestea, în mass-media, apar avocați austrieci care se identifică ca tutori ai drepturilor omului și consiliază cuplurile cu privire la modul în care acestea, contrar interdicției, pot da naștere unui copil prin intermediul maternității surogat în străinătate, cum vor putea să îl aducă legal înapoi în Austria și, de asemenea, cum să devină părinții legali ai copilului. Totodată, la TV apar și specialiști în domeniul reproductologiei care susțin că nu există riscuri pentru sănătatea unei mame surogat și doar femeile cu cancer sau cele care nu au uter ar putea apela la serviciile unei mame surogat. Astfel de diseminatori de informații nu sunt potriviți pentru rolul de experți independenți: pe de o parte, aceștia sunt experți, dar, pe de altă parte, în rolul de medici, dânșii se comportă ca oameni de afaceri în clinici private de medicină reproductivă, pentru care subestimarea importanței problemei și liberalizarea stabilită prin lege ar aduce și mai multe beneficii decât înainte.

Întrebare decisivă: Cui bono? (Traducere din latină: Cine va beneficia de acest lucru?). Cine câștigă?

Fără îndoială, cuplurile infertile, care văd maternitate surogat ca ultima oportunitate de a avea un copil. Se omite, însă, doar faptul că copilul nu are nici o legătură genetică cu ambii părinți, deoarece în multe cazuri este implicat un donator de ovocite. În plus, există multe alte studii care demonstrează că femeia însărcinată are un efect epigenetic asupra copilului.

Beneficiază de acest lucru mama surogat? În Ucraina, mamele surogat primesc de la 8.000 la 10.000 de mii de euro. Aceasta este o sumă destul de mare pentru o țară în care venitul mediu este de 330 de euro fără taxe. Dar în Ucraina și Rusia există clinici întreprinzătoare cu metode deosebit de dezgustătoare: ofertele lor comerciale în valoare de până la 60.000 de mii de euro cu o „garanție de 100% de a avea un copil”, nu înseamnă nimic altceva decât că, atât mama surogat cât și donatoarea de ovocite se vor schimba ca pe bandă rulantă și până la obținerea unei sarcini cu succes și până nu se va naște copilul. Mamele surogat care nu au reușit să rămână gravide, din punct de vedere financiar, rămân cu mâinile goale.

Testele genetice, cum ar fi diagnosticul de preimplantare cu selecția de sex, studiile prenatale care pot duce la avort și secțiune cezariană constituie opțiuni implicite în contractele mamelor surogat, unde drepturile de autodeterminare ale femeilor însărcinate sunt complet nivelate. Este de la sine înțeles că mama surogat primește cea mai mare parte a sumei prevăzute în contract de abia după „livrarea” unui copil sănătos. Toate cunoștințele și faptele legate de conexiunea intrauterină sunt ignorate, defalcarea acesteia postpartum este planificată, iar acest lucru trebuie acceptat în cea mai vulnerabilă fază din viața unei persoane.

Există o diferență de statut social: mamele surogat în mare parte provin din țări sărace. Astfel, este exploatată nevoia socială – nimic nou pentru sistemul turbocapitalist, care îndreaptă întreaga industrie, serviciile și chiar daunele aduse mediului către țările mult mai sărace.

În cele din urmă, cei care profită cu adevărat în cazul acesta, sunt clinicile și firmele de avocatură care își atribuie marea parte a sumelor propuse.
Maternitatea surogat este interzisă cu bună intenție: Practica în cauză este contrară demnității copilului și femeii. Corpul feminin este supus comercializării, iar copilul se transformă în marfă. Convenția privind drepturile copilului și protocolul suplimentar au consemnat faptul că copilul nu se vinde pe bani și nu contează în ce scop.

În plus, copilul are dreptul să știe despre originea sa. Dar, întrucât nu există bănci de date atât de stat, cât și internaționale, tinerii sunt nevoiți să apeleze la clinici private, care, în multe cazuri, nu doresc să coopereze și refuză să acorde accesul la datele cu privire la mamele surogat sau donatorii de gameți. Toate țările de pe Pământ, cu excepția Statelor Unite, au recunoscut acest drept. De asemenea, Ucraina ar trebui să respecte acest lucru și să suprime „vânzarea copiilor”, dar aceasta nu se conformează.

Există o normă etică conform căreia omul nu este o marfă. Toți susținătorii liberali ai maternității surogat ar trebui să-și amintească acest lucru, chiar dacă aceștia apelează constant la un pragmatism sobru: asta este realitatea, prin urmare este mai bine să reglementăm metodele respective decât să le interzicem. Un experiment de gândire dificil: Dacă am permite tot ceea ce se întâmplă în realitate, atunci vom putea face și sclavia posibilă.

Este de la sine înțeles că practica socială nu poate fi decât o scuză, pentru a lua în considerare standardele etice, dar trebuie să avem mult curaj și să respectăm poziția, că în timpul nostru comercializat nu mai este o problemă faptul că o persoană nu mai are demnitate, ci doar un preț.

Noul guvern verde-turcoaz al Austriei a anunțat, spre bucuria noastră, că va continua să păstreze poziția cu privire la menținerea interdicției maternității surogat. În cadrul programului guvernului se promite că se vor lua măsuri împotriva comercializării și va fi creată în cele din urmă registrele de stat necesare de atâta timp cu privire la donatorii de ovocite și spermă. Având în vedere subestimarea importanței tendințelor, sunt necesare, de asemenea, mai multe explicații, cu privire la ceea ce înseamnă de fapt maternitatea surogat. Guvernul ar trebui, de asemenea,să formuleze o interdicție explicită bazată pe pericolul în ce constă exploatarea și traficul de copii și să adere la interdicția internațională a maternității surogat și a donatorilor anonimi de gameți.

Sursă:
https://de.newseurope.info/?p=66077