Încălcarea spermatogenezei la bărbații cu COVID-19

Pentru prima dată, coronavirusul uman provocat de SARS-CoV a fost recunoscut ca fiind patogen încă în anul 2002, adevărat este faptul că atunci această boală încă nu era numită coronavirus. Acum însă, lumea suferă foarte mult de noua formă a coronavirusului SARS-CoV-2.

În comparație cu forma sa originală, COVID-19 îi afectează în special pe bărbați, decât pe femei. SARS-CoV-2 poate exista în organizmul uman o perioadă mai îndelungată față de SARS-CoV. Caracteristicile clinice sunt similare cu cele ale SARS. Printre altele și sistemul reproductiv masculin a rămas fără îndurare. S-a demonstrat faptul că, sistemul de reproducere masculin este extrem de receptiv la viruși. De exemplu, acești viruși și-au adus deja „contribuția”: MUMPS, ZIKA, virusul hepatitei B (VHB), virusul hepatitei C (VHC), virusul imunodeficienței umane (HIV), virusul papiloma uman (HPV), Herpes, EBOLA.

În timpul dezlănțuirii active a virusului, calea spre tractul genital masculin devine mult mai accesibilă. Febra ridicată constant poate avea un efect dăunător asupra barierei hemato-testiculare, deteriorând-o și permițând trecerea diferitor substanțe macromoleculare în testicule.

Studiul respectiv are ca scop determinarea efectului SARS-CoV-2 asupra fertilității masculine. Studiile au fost efectuate asupra testiculelor și epididimului acelor pacienți care au murit din cauza infecției de COVID-19, precum și asupra materialelor pacienților din staționar care s-au însănătoșit. Probele au fost supuse studiilor histopatologice și testelor imunohistochimice.

Toți bărbații care au fost studiați nu au suferit niciodată de infertilitate și nu au fost tratați niciodată pentru aceasta. Probele de material seminal au fost testate pentru parametrii și factori imuni.

Probele de testicule și epididim ale pacienților decedaților au arătat prezența edemului interstițial, a hiperemiei, a globulelor roșii din exudat și epididim și epuizarea tubulilor seminiferi. De asemenea, numărul de celule apoptotice a fost ridicat în tubulii seminiferi cu o distrugere masivă a spermatozoizilor. O concentrație crescută de CD3 + și CD68 + a fost determinată în celulele interstițiale ale țesutului testicular și prezența IgG în tubii seminiferi.

Cu privire la pacienții din staționar: materialul seminal al acestora a prezentat oligozoospermie și o creștere semnificativă a leucocitelor. Totodată, s-a și constatat o concentrație scăzută de spermă.
Astfel, am putut observa întreruperea producției de spermă, care poate fi parțial explicată prin rezultatul unui răspuns imun crescut din partea testiculelor. În plus, la unii pacienți cu COVID-19 s-a putut observa o inflamația autoimună a testiculelor.

Acest studiu a arătat în primul rând efectul puternic al SARS-CoV-2 asupra sistemului reproductiv masculin, care se manifestă sub formă de spermatogeneză afectată cu o cantitate scăzută de spermatozoizi, răspunsuri inflamatorii în testicule și epididimi și, de asemenea, markeri modificați ai imunității seminale, care indică imunitate afectată din cauza bolii COVID-19.

Afectarea spermatogenezei umane și maturitatea întârziată a spermatozoizilor la pacienții cu COVID-19 poate reprezenta rezultatul unui răspuns imun la testicule și la epididim la pacienții cu COVID-19, acești factori sunt vitali și sunt determinanți ai fertilității masculine sănătoase, care necesită îngrijire și sprijin suplimentar pentru bărbații care au fost infectați cu SARS-CoV-2, și indică o creștere a infertilității masculine ca o consecință.

Aceste cercerări au fost susținute de Ministerul Științelor și Tehnologiilor din China, (Ministry of Science and Technology of China Plan), Planul Științelor și Tehnologiilor din Hubei (Hubei Science and Technology Plan), Programul Național Cheie de Cercetare și Dezvoltare din China (National Key Research and Development Program of China), Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong (HUST COVID-19 Rapid Response Call), Fundația Națională de Științe Naturale din China (National Science Foundation of China).

PDF