Drama familiilor care au apelat la mame surogat ucrainene
Au așteptat să aibă un copil ani, însă războiul i-a făcut să nu își poată vedea micuții nou-născuți. Prin această dramă zeci de familii din mai multe țări, care au apelat la serviciile mamelor surogat din Ucraina.
În apropiere de Kiev există oficial o clinică care prestează asemenea servicii, dar și interconectează părinții biologici cu femeile care le vor purta sub inimă copiii. După 24 februarie, însă, când trupele ruse au intrat în Ucraina, 30 de bebeluși au rămas să își aștepte sub bombardamente și focuri de arme părinții, iar alții aproximativ 100 urmează să vină pe lume.
Clinica nu trece pentru prima oară printr-o criză de acest gen. La debutul pandemiei, cuplurile nu și-au putut vedea micuții din cauza restricțiilor, potrivit Euronews. Totuși, acum situația pare să fie mult mai dramatică, iar clinica le-a recomandat cuplurilor să aștepte încheierea acțiunilor militari pentru a-și îmbrățișa picii, pentru a nu-și pune propria viață și viața bebelușilor în pericol.
Pentru îngrijirea micuților, a fost amenajat un adăpost anti-bombă, iar compania a publicat imagini cu acesta, astfel încât părinții biologici să fie siguri că micuții se află în siguranță și că sunt suficiente provizii. Între timp, specialiștii caută modalități și pentru a transporta materialul biologic în alte țări, astfel încât probele să fie în siguranță.
În același timp, se pune și problema presiunii pe mamele surogat. Unele cupluri ar fi presat femeile să se mute în regiuni sigure, iar altele insistau să părăsească Ucraina, însă consilierii juridici ai companii care le prestează servicii spun că dacă gravidele vor fi transferate în țări unde nașterea prin mame surogat este interzisă de lege, părinții biologici vor întâmpina o serie de probleme de ordin legal.