Donarea de mitocondrii – o posibilitate pentru cuplurile mature de a deveni părinții unui copil sănătos
Statisticile din domeniu confirmă faptul că, la vârsta de 40-45 de ani, este mult mai dificil pentru o femeie nu doar să rămână însărcinată, ci și să nască un copil sănătos. Multe cupluri fără copii cu vârsta trecută de 40 ani, încearcă să devină părinți cu ajutorul fertilizării in vitro (FIV), însă nu mereu reușesc.
Când fertilitatea devine invers proporțională cu vârsta
Acest fapt nu constituie o interdicție absolută cu privire la planificarea unei sarcini și nașteri pentru femeile care au trecut de vârsta de 40 de ani, sute de mămici fericite confirmă acest lucru. Cu toate acestea, vârsta „estompează” rezerva ovariană a femeii, fapt ce reduce șansele la apariția unei sarcini. În plus, pe lângă această problemă, la unele paciente adulte, care nu reușesc să obțină o sarcină progresivă prin intermediul FIV, se observă o activitate mitocondrială la limită. Fapr care demonstrează că mitocondriile se află în corelație cu rezerva ovariană. Aceste două momente asigură succesul procedurii FIV.
Care este principiul donării de mitocondrii?
În literatură,termenul de donare de mitocondrii, mai poate fi întâlnit sub forma de „copil de la trei părinți”. Această procedură presupune preluarea mitocondriilor de la o donatoare tânără, care a fost în prealabil supusă unei evaluări medicale, și introducerea acestora în ovocitul-recipient. Medicii clinicii BioTexCom recomandă un astfel de tratamentîmpotriva infertilității, pacientelor care prezintă o lipsă de activitate mitocondrială. După fertilizare, un astfel de ovocit, aflându-se în stadiul de blastocist este transferat direct în cavitatea uterină.
O alternativă a maternității surogat ce garantează nașterea unui copil sănătos
Din punct de vedere genetic, donarea de mitocondrii este o „subprocedură” a procedurii FIV, care permite cuplurilor să aibă copii sănătoși, deoarece pentru acestă procedură sunt folosite numai mitocondrii de calitate care au ca scop rejuvenarea ovocitului partenerei. Încă un moment important îl constituie faptul că odată cu substituția mitocondriilor cu defect, sunt evitate și bolile de origine ereditară și anume bolile mitocondriale. Metoda respectivă este, de asemenea, recomandată femeilor cu probabilitate mare de dezvoltare a mutațiilor în AND. Astfel, donarea de mitocondrii, ajută femeile nu doar să devină mame, ci și să excludă o serie de boli genetice care ar putea să-i afecteze pe viitorii copii. Datorită donării mitocondriale, femeia poate concepe și da naștere cu ușurință unui copil, fără nici o grabă, apelând la serviciile unei mame surogat!