De ce Gabriela Firea ia în considerare legiferarea maternității surogat

Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a inițiat, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, un grup de lucru care are scopul să identifice soluții de aducere în țară a copiilor cetățenilor români care s-au născut în maternitatea din Kiev și pentru mamele-surogat ucrainene care poartă copiii unor părinți din România.

Printre soluțiile discutate se numără și posibilitatea de a legifera maternitatea-surogat în România.

Mamele surogat sunt femei care poartă copilul altui cuplu – fie că este conceput cu ovulul lor, fie că este conceput în eprubetă cu material biologic de la o altă femeie și partenerul acesteia. Metoda este folosită de femei care vor să devină mame dar nu pot, însă și de cele care pur și simplu nu vor să treacă prin problemele pe care le presupune o sarcină, după cum aflăm tot mai des din revistele de celebrități.

Legislația din România nu permite maternitatea-surogat, așa că, dacă o astfel de mamă purtătoare ajunge în România și naște, va fi trecută în certificatul de naștere ca mama copilului, iar cetățenii români care au oferit materialul biologic pentru conceperea copilului nu vor mai putea fi înscriși ca părinți în acte.

Trei copii din cei „contractați” de români s-au născut deja și se află la Kiev. Alții urmează să se nască. Reprezentanții clinicii Biotexcom, unde se află copiii românilor și mamele lor purtătoare, spun că o opțiune ar fi ca familiile de români să ajungă în Kiev și să se întoarcă de acolo acasă împreună cu copiii.

Așadar, Gabriela Firea vrea să legifereze maternitatea surogat doar pentru a ajuta niște români să-și recupereze „investiția” fără a se expune riscului unei expediții în Ucraina aflată în război. În schimb, i se pare legitim să pună în pericol doar mamele și copiii pe un drum lung și plin de pericole.

Ministrul este ea însăși mamă, dar nicio clipă nu se întreabă: Este maternitatea un serviciu care se cumpără cu bani? Poate fi un copil – fie și conceput cu propriul tău material genetic – obiectul unui contract de servicii? Și, nu în ultimul rând: mai contează cui rămâne copilul, sau e mai important să fie salvat?