Cuplu francez care se află în așteptarea nașterii bebelușului la BioTexCom, a acordat un scurt interviu pentru La Maison des Maternelles
Mai jos, veți găsi traducerea integrală a interviului în care cuplul și-a povestit trăirile din această perioadă:
– Iar acum vom saluta cuplul, pe Sonia și Christoph. Bună ziua, Sonia, bună ziua Christoph!
– Bună ziua!
– Vă mulțumim că v-ați alăturat de noi în dimineața aceasta. Datorită vouă, vom atinge un subiect, care este cu siguranță important, dar despre care nu am vorbit de la începutul carantinei. Vă aflați în așteptarea momentului în care veți putea pleca în Ucraina pentru a vă lua copilul, conceput în cadrul programului de surogat gestațional. Acesta ar trebui să se nască foarte curând, pe 2 mai, după cum am înțeles. Iar în acest moment, granițele Ucrainei rămân închise și voi nu aveți permisiunea de a intra în țară. Aceasta este, desigur, o situație dramatică care afectează toți părinții ai căror copii urmează să se nască de la mamele surogat, precum și pe cei care sunt în procesul de adoptare a copiilor în străinătate. Așadar, haideți să ne întoarcem puțin în timp: voi ați trecut prin numeroase FIV-uri, multe avorturi spontane, ați încercat să adoptați și ați ajuns într-un final la programul de maternitate surogat. Ați ales Ucraina, unde, spre deosebire de Franța, această procedură este legală și bine organizată. Vă aflați în relații bune cu mama surogat care vă poarta copilul? Cum ați comunicat cu aceasta de la începutul sarcinii?
– Încă de la începutul sarcinii, putem veni la toate ecografiile sau putem participa la ele prin intermediul conferințelor video. Iar apoi comunicăm cu aceasta pe rețelele de socializare.
– Cum se simte aceasta, mama voastră surogat. Având în vedere că și în Ucraina e carantină, ca peste tot?
– Ei bine, aceasta așteaptă nașterea, care ar trebui să aibă loc în curând, pe 2 mai. Și ea este puțin îngrijorată pentru viitorul copilului. Spune că atât de mulți bebeluși își așteaptă deja părinții. Acest lucru, desigur, este foarte stresant, atât pentru ea, cât și pentru noi.
– După cum am spus, granițele Ucrainei sunt acum închise, iar dumneavoastră, Christoph, ați făcut multe încercări de a pleca în Ucraina, să ajungeți în timp util până la nașterea copilului. Ce ați încercat să faceți și la ce etapă sunteți acum?
– … (nu se aude ce răspunde). Nu vă auzim bine, Christoph. E mai bine așa, mulțumesc!
– Mă aud mai bine acum?”
– Da, este mai bine acum.
– Deci, ne-am adresat la Ambasada Franței în Ucraina. Acolo ne-au răspuns că nu pot face nimic până când Ministerul de Externe francez nu ne va da un permis în acest sens. Timp de 3 săptămâni am trimis periodic solicitări, dar nu am primit niciun răspuns până în seara de vinerea trecută. Ni s-a refuzat luarea în considerare a cererii noastre din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.
– Conform clinicii, granițele pot fi închise până la sfârșitul verii. Aceasta înseamnă că copiii vor rămâne fără părinți până la acel moment. Cum treceți prin această situație, care este starea de spirit în care vă aflați?
– Suntem epuizați psihic, nu dormim noaptea. Trebuie să așteptăm cu nerăbdare nașterea copilului nostru, dar ne este teamă că vom afla despre acest lucru înainte de a găsi o cale de a veni în Ucraina. Este un coșmar!
– Vi s-a spus cine va avea grijă de copiii în absența voastră?
– Da, clinica a alocat o cameră spațioasă din hotel, care a fost transformată temporar în creșă. Zilnic aceasta se umple de bebeluși, la clinica noastră sunt deja aproximativ 20 de copii, iar bonele au grijă de ei 24 de ore pe zi.
– Clinica v-a trimis un videoclip absolut incredibil din această creșă de la Kyiv despre care vorbiți. Toți acești copii s-au născut de la mame surogat, părinții lor sunt din țări diferite și nu pot veni pentru ei. Vom arăta câteva imagini incredibile, presupun că vi se strânge inima, privindu-le. Ați reușit să contactați pe careva dintre părinți?
– Da, datorită rețelelor de socializare, am reușit să găsim zeci de cupluri care se află în aceeași situație ca noi. Astfel comunicăm și găsim împreună puterea de a lupta pentru copiii noștri.
– În plus, mai aveți o problemă… Aceste cadre mă șochează! Cred că nici pe voi nu vă încurajează foarte tare?
– Nu, când i-am văzut, am izbucnit în lacrimi, deoarece chiar dacă există bone, copiii noștri nou-născuți rămân alături de oameni pe care noi nu îi știm și pe care nu i-am ales. Cine își va lăsa copilul pentru câteva luni cu bonă, fără să știe dacă se respectă normele sanitare, acest lucru este groaznic!
– Vom urmări din nou aceste imagini. Iată, aceasta este creșa din Kyiv. Primiți o mulțime de urări în comentarii! Spectatorii emisiunii noastre sunt alături de voi cu toată inima, la fel și noi, în perioada asta de așteptarea în care vă aflați, care pare să fie nesfârșită. Vom sta la curent cu noutățile voastre. Nu pot să exprim, cât de mult ne-a șocat povestea voastră, suntem alături de voi!
– Mulțumim foarte mult!
– Fi-ți puternici, sperăm că totul se va rezolva în curând!