Cum sunt apărate drepturile bebelușilor născuți în Ucraina pentru cuplurile din afara țării: din experiența BiotexCom
„Următorul caz prezintă situația unui cuplu care venit în Ucraina „să-și ia copilul” născut pentru ei, dar într-un final l-au refuzat” – astfel de titluri apar periodic pe diverse site-uri și în mass-media. Nu este un secret și faptul că, în Ucraina, unde programele de maternitate-surogat și donare de ovocite sunt legale, vin cupluri străine în speranță să devină părinți. Sincer vorbind, trebuie să recunoaștem faptul că orice părinte își dorește un copil sănătos, cu alte cuvinte, cuplurile străine cer o garanție, iar unii dintre ei, sunt mai mult decât convinși: „cine plătește, acela comandă și muzica”.
Mai exact, încep să dicteze condițiile proprii și cer de la clinica respectivă să fie aprobate acele condiții conform cărora vor fi de acord să participe la un anumit program. Unele agenții intermediare mici, adesea urmează condițiile inițiate de către părinții beneficiari, fără să efectueze diagnostici detaliate cum ar fi PGD, sau fără semnarea acordurilor cu părinții, în baza cărora aceștia sunt obligați să-și ia copilul deja născut în țara de reședinșă. Prin urmare, avem și cazuri triste când astfel de copii sunt abandonați și ajung în orfelinate.
Centrul de Reproducere Umană, BioTexCom este responsabil să apere drepturile atât al părinților, cât și ale nou-născuților. Important este diagnosticul PGD (diagnosticul genetic preimplantator) al embrionilor, denumirea internațională – Preimplantation Genetic Diagnostic, în care clinica are o experiență vastă. Embrionii sunt testați la cel mai înalt nivel: acest studiu genetic este realizat înainte de transferul în uterul mamei, evitând astfel transferul embrionilor cu anomalii cromozomiale, cum ar fi trisomia cromozomului 21 (sindromul Down). În plus, părinții beneficiari, își pot alege sexul viitorului său copil. Astfel, probabilitatea de a avea un copil cu anomalii genetice este redusă la minim. Singurul proces al nașterii poate fi complicat atât la o mamă obișnuită, cât și la o mamă surogat. Trebuie să fim și conștienți de faptul că nimeni nu poate exclude în totalitate posibilitatea apariției unor complicații ce țin de nașterea copilului, chiar și în țările foarte dezvoltate. După nașterea unui copil absolut sănătos, viața acestuia poate fi în pericol în contnuare, probabilitatea dezvoltării unor patologii este destul de mare în prima lună a vieții nou-născutului. Deci, conform statisticilor OMS, cele mai frecvente complicații în timpul nașterii sunt asfixia la naștere (sufocarea), infecțiile și nașterile premature: acestea sunt statistici mondiale cu privire la nașterea pe cale naturală. În ceea ce privește mama surogat, în cazul în care apare o astfel de situație la o mie de nașteri, clinica acoperă toate cheltuielile necesare pentru tratamentul bebelușului în Ucraina. La fel și pentru cazarea părinților pe întreaga perioadă cât copilul se află în spital și până când acesta nu va fi externat și nu va putea pleca acasă cu părinții. Totodată, precizăm că, cheltuielile medicale pe care le suportăm sunt legate doar de șederea copilului în spitalul ucrainean.
O condiție obligatorie pentru participarea la programul Donare de ovocite sau Maternitate surogat, este semnarea unui acord cu părinții beneficiari, potrivit căruia aceștia sunt obligați ca după nașterea copilului, să îl ia din Ucraina în țara de reședință. Pentru a apăra drepturile copiilor, cuplurile străine care doresc să devină părinți, trebuie să-și asume toată seriozitatea intențiilor și responsabilităților.
Anume din acest motiv, potențialii părinți sunt obligați să se supună unei examinări psihologice, pentru a ne convinge că sunt deja pregătiți să devină părinți, nu numai fiziologic, ci să fie responsabili și în fața bebelușului.