Cum a ajuns Ucraina furnizor de mame surogat pentru Europa
Mama surogat este o instituție nereglementată în România. Nu este nici legal, dar nici ilegal. Însă Ucraina oferă mame surogat pe bandă rulantă, iar prețurile, în cazul în care întreaga operațiune este intermediată de firme specializate, este între 25.000 și 60.000 de euro, în funcție de o serie de aspecte vizavi de implicarea viitorilor părinți în perioada de 9 luni de sarcină.
La o simplă căutare pe internet „mamă surogat”, vei primi nenumărate rezultate în limba română, dar provenind de pe website-uri din Ucraina care, în ultima vreme a dezvoltat extrem de mult domeniul reproducerii umane asistate. La vecinii ucrainieni, trebuie doar să-ți exprimi dorința că ai nevoie de o mamă surogat și totul se rezolvă, fie pe cont propriu, fie prin firme specializate care se ocupă de absolut tot: de la procedura în sine, până la eliberarea certificatului de naștere, cu numele părinților plătitori pe el.
Cel mai mare impediment pentru cuplurile din Europa care apelează la această soluție este faptul că Ucraina nu este țară membră a Uniunii Europene. Iar o țară non EU nu se supune acelorași reglementări, ceea ce înseamnă că nu există o modalitate certă de lucru în caz de necesitatea tragerii la răspunde a cuiva.
În Ucraina, există campusuri întregi unde mamele surogat sunt supravegheate foarte atent pentru a le purta de grijă cum trebuie copiilor pe care îi ”găzduiesc”. După naștere, copilul primește un certificat de naștere pe care sunt trecute numele noilor părinților.
Aceste proceduri se mai pot face în Georgia și în Grecia, aceasta din urmă fiind țară membră a Uniunii Europene, una dintre cele mai bune variante pentru europencele ce nu pot avea un copil pe cale naturală.
Mamă surogat în România?
În România, legislația prevede ca în cazul donării de ovocite, spermă sau în alte cazuri de reproducere umană asistată, donatorul să nu aibă foloase materiale. Printre rânduri se înțelege că acest lucru ar fi valabil și în cazul mamei surogat, deși această instituție nu este deloc definită.
Însă, se întâlnesc și la noi astfel de situații, pentru că românul este inventiv și știe să găsească micile chichițe legislative de care să profite. Odată ce este găsită o femeie purtătoare, medicul recoltează ovocite și spermă de la părinții biologici și se face fertilizare in vitro pentru mama surogat. La naștere, femeia purtătoare declară copilul pe care l-a născut ca fiind al ei, iar la rubrica ”tată” este trecut cel biologic. Ulterior, mama surogat renunță la drepturile sale părintești, iar mama biologică înfiază copilul, care, din punct de vedere biologic este al ei.
Conform legii, mama surogat nu poate primi niciun fel de foloase materiale în urma acestei acțiuni. Tot sub interdicția foloaselor materiale, unele femei le pot dona altor femei ovocite, la fel cum unii bărbați pot dona spermă.
Există însă cupluri cu probleme de fertilitate care profita de „industria” mamelor surogat din țara vecină. „Am doi baieței gemeni în București de a căror sănătate mă îngrijesc, care au venit pe lume în Ucraina, din mamă surogat”, ne-a povestit un medic pediatru din Capitală.