Cu ajutorul surogatului gestațional în Ucraina, copiii lor ar trebui să se nască în curând, dar aceștia nu pot ajunge la ei: „Suntem disperați”

Confruntându-se cu imposibilitatea concepției, au ales mame surogat în străinătate. Șaptesprezece familii din Argentina nu pot zbura la naștere și ca să-și ia nou-născuții acasă. „Unii copii vor împlini curând două luni, iar pentru alții, data nașterii lor se apropie tot mai mult.”

Ea nu și-a putut reține emoțiile, știrea le-a readus speranța. Lacrimi de fericire și imediat un zâmbet contagios, îmbrățișări și plâns din nou. După un deceniu de încercări nereușite, în decembrie 2019, Natalia și Diego au primit confirmarea sarcinii. „Nu știam că puteam fi atât de fericiți.”

Natalia Llenort, (44 de ani) și Diego Maltese (42 de ani) din San Justo, provincia Buenos Aires. Sunt căsătoriți din 2006 și sunt deja 13 ani, de când visează să devină părinți. După ce au trecut prin toate modalitățile posibile de tratament și adopție, 10 luni mai târziu au decis să devină părinți ai unei fetițe cu ajutorul maternității surogat în Ucraina. Ultimul tratament pentru infertilitate l-am început intr-un mod particular. A fost etapa stimulării hormonale, puncții, injecții…. Acest lucru nu este deloc ușor, pentru că nu te simți bine fizic și în afară de asta, ne-a fost foarte frică să pierdem copilul, ceea ce ni s-a întâmplat în 2016”.

Datorită poveștii foarte pozitive a prietenului lor, aceștia au făcut cunoștință cu un centrul de nivel înalt – BioTexCom din Kyiv. „Am participat la o conferință la Buenos Aires, iar Diego s-a uitat la mine și mi-au spus: „Nu vei mai suferi. Hai să încercăm maternitatea surogat”.

Începând cu 2015, Kyivul a devenit unul dintre cele mai importante centre internaționale de surogat gestațional. Cupluri din întreaga lume merg în capitala Ucrainei pentru a dobândi speranță. În conformitate cu legile țării, de programele de tratament pot beneficia doar cuplurile heterosexuale care sunt căsătorite și care pot oferi informații despre imposibilitatea de a obține o sarcină din punct de vedere medical. Cel puțin, tatăl trebuie să aibă legătură genetică cu copilul. În funcție de instituția care se ocupă de maternitatea surogat, prețul acesteia variază între 30.000 la 50.000 de dolari.

După ce s-a născut, copilul nu mai are niciun contact cu mama surogat. După câteva minute de la naștere, copilul este transmis părinților și două zile mai târziu este externat, lucru care pentru unii astăzi este imposibil. Datorită închiderii granițelor din cauza autoizolării globale, astăzi, acești copii se nasc fără prezența părinților și cauza aceasta, copiii sunt transportați la un hotel unde a fost organizată o creșă cu condiții speciale pentru îngrijire, unde copiii se vor afla în așteptarea părințilo lor.

Datorită economiilor sale și cu ajutorul rudelor, Natalia și Diego au reușit să strângă banii necesari pentru călătoria în Ucraina. „În septembrie 2019, am lăsat materialul nostru genetic și două luni mai târziu ne-a fost anunțată știrea.” Mai mult ca oricând, o așteptăm pe prima noastră fiică, Emilia Guadalupe, în august. Dar a început pandemia și noi nu am pregătit permisiunea pentru zbor ca să mergem să o luăm.

Acum trebuie să se confrunte cu un nou obstacol în îndelungata lor luptă fizică, financiară și emoțională. Emilia Guadalupe, prima fiică din căsătoria lor, se poate naște la 14 mii de kilometri distanță de părinții ei. „Din cauza pandemiei, nu avem permisiunea de a zbura în Ucraina. Data nașterii este estimată la mijlocul lunii august, dar nașterea poate fi mai devreme și trebuie să luăm în considerare faptul că va trebui să trecem printr-o carantină preliminară.”

Cuplul se confruntă cu neliniște și necunoștință. „A fost foarte dificil să realizăm acest lucru, dar am reușit. Este a 22-a de săptămâni de sarcină și deja pregătim camera fetiței. Explodăm de fericire la fiecare ecografie și concluzie medicală, știm că fetița noastră este foarte bine. Dar, pe de altă parte, trebuie să purtăm povara disperării știind că ea se poate naște singura în străinătate.”

Melisa Perez Martínez (37 de ani) și Tomás Volgin (34) de ani, au mai și mai puțin timp. Fiica lor Nina, se va naște peste 8 săptămâni, data posibilă a nașterii este 29 iunie. „Mama surogat are acum un cerclaj cervical pentru a evita nașterea prematură, dar trebuie să să luăm în considerare și faptul că va trebui să respectăm și două săptămâni de carantină. Am primit deja o scrisoare de invitație de la clinica BioTexCom, dar încă nu am primit un răspuns din partea Ministerului Afacerilor Externe.”


Felipe este pe umerii tatălui său Thomas, împreună cu Melisa, în une din cele patru ori
în care au trebuit să vină la Kyiv pentru visul lor, să devină din nou părinți.

Ei sunt părinții lui Felipe, de șase ani – care, de asemenea, este foarte încântat de apariția surioarei sale. „În timpul nașterii primului meu fiu, am contactat o infecție la spital și am fost nevoită să fac o histerectomie. În mod evident, fără uter nu pot rămâne însărcinată.”

Au zburat la Kyiv de patru ori cu o ședere de 20 de zile pentru a realiza stimularea ovariană și pentru a efectua astfel fertilizarea in vitro. Al patrulea transfer a avut succes. „La început am pierdut gemenii la 8 săptămâni, apoi nu s-au implantat și așa până la ultima încercare. Cu multă teamă ținând cont de tot ceea ce am experimentat înainte, am așteptat mai mult de patru luni să împărtășesc noutățile. Nu mai puteam suporta alte dezamăgiri și pierderi.”

Sunt supărați și foarte îngrijorați, deoarece, fiind atât de aproape de sosirea celei de-a doua fiice, pandemia le încurcă toate planurile. „Suntem atât de aproape de obiectivul nostru, iar această nouă situație ne pune la încercare din nou. Vrem să zburăm toți trei, pentru că Felipe este foarte implicat în acest proiect de familie, dar dacă vom fi împiedicați de vre-o forță majoră, atunci va zbura doar unul din noi.”

Nu sunt singurii părinți argentinieni care se află în această situație. „Suntem aproximativ 17 astfel de cupluri, iar unele sunt deja cu o sarcină avansată, există chiar trei copii care s-au născut deja pe 30 martie și e a doua lună deja de când copii sunt lipsiți de îngrijirea părinților. Ne-am adresat statului argentinian, am solicitat permisiunea de a părăsi Argentina, ca să o putem folosi în datele corespunzătoare.”

Procedura nu se încheie aici. După ce obțin permisiunea de a pleca, trebuie să obțină permisiunea de la Ambasada Ucrainei în Argentina pentru a intra în Kyiv. „Suntem disperați, le-am contactat de mai multe ori și ni se spune că nerezidenților li se interzice intrarea. De asemenea, nu există companii aeriene care ar putea realiza această rută. Avem nevoie de un răspuns urgent, deoarece altfel nu avem posibilitatea de a zbura.”

Publicat de Camila Hernandez Otaño

5 mai 2020

https://www.infobae.com/sociedad/2020/05/05/subrogaron-un-vientre-en-ucrania-sus-bebes-estan-por-nacer-y-no-pueden-viajar-estamos-desesperados/