Ce le recomandă dr. Corina Manolea cuplurilor care urmează procedurile de fertilizare in vitro în pandemia de COVID-19
Pandemia de COVID-19 a adus cu sine teama cuplurilor infertile de posibilele efecte ale infecției SARS-COV-2 atât asupra celulelor reproductive, cât și asupra embrionilor. Prin urmare, unele au decis amânarea procedurilor de fertilizare in vitro (FIV). Despre testarea pentru COVID 19 a cuplurilor care decid să meargă mai departe în plină pandemie, când și cum se face, care sunt procedurile atunci când unul dintre parteneri se îmbolnăvește de COVID, dar mai ales ce riscuri de-a transmite fătului au gravidele care fac boala, vorbește pe larg dr. Corina Manolea, medic specialist în medicina reproductivă, reprezentant al Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE) în România.
Cuplurile care încep procedurile de fertilizare in vitro (FIV) sunt testate COVID înainte. ,,O pacientă este testată, monitorizată și ea și partenerul, pe durata procedurii care înseamnă două, maxim trei săptămâni. Se recomandă, bineînțeles, ambilor parteneri, cât mai mult izolarea socială în această perioadă pentru a minimiza contactarea virusului. Recomandările Societății Europene sunt pentru a testa la începutul tratamentului serologic partenera, adică dacă are sau nu anticorpi pentru SARS CoV-2. Pacientele negative merg mai departe cu procedura, pacientele pozitive fac un test PCR”, a declarat dr. Corina Manolea, reprezentantul ESHRE în România.
În privința pacientelor pozitive, acestea trebuie să facă un test PCR. Dacă este pozitiv, fie procedura poate să meargă mai departe și se congelează toți embrionii obținuți, fie se suspendă complet. Singurele cicluri care nu se recomandă să se întrerupă sunt stimulările ovariene la femeile tinere cu cancer.
,,Azi sunt rate de supraviețuire după cancer la tineri de peste 80% în societăți dezvoltate, bineînțeles. Și atunci, la aceste femei care au o singură șansă de a face o stimulare ovariană și de a-și prezerva ultimele ovule înainte de un tratament foarte agresiv pentru ovare, care induce menopauza, aceste cicluri nu se recomandă să fie suspendate de niciun fel”, a subliniat specialista în medicina reproductivă.
Referitor la pacientele care au avut testul COVID pozitiv dar nu au prezentat niciun simptom de SARS CoV-2, nu au nicio contraindicație să urmeze la o lună o procedură de stimulare ovariană.
,,Dacă au avut o formă moderată sau severă de boală, cu un răspuns inflamator sistemic puternic, nu se recomandă să aibă vreo tentativă de a obține sarcina, nici măcar acasă și nici prin reproducere asistată, până când organismul nu s-a restaurat complet din punct de vedere biologic și n-au o stare generală foarte bună”, a explicat dr. Corina Manolea.
Medicul e de părere că partenerii trebuie să aibă o stare bună de sănătate la momentul încercărilor concepției unui copil și mai mult, cei care sunt în procedură este recomandat să aibă o viață socială cât mai restrânsă. Vaccinarea împotriva COVID-19 le este recomandată cuplurilor infertile care vor să urmeze FIV, dar și măsurile de protecție.
,,Până când vaccinarea va fi pe o scară largă adresată cuplurilor de această vârstă, care clar nu sunt în prima linie pentru că sunt oameni tineri, până atunci clar măști, protecție ca și până acum, și bineînțeles și după vaccinare. Și chiar și cei care sunt vaccinați știm că trebuie să ne protejăm în continuare la fel ca și până acum”, a atras atenția dr. Manolea.
În situația în care o femeie se infectează cu SARS CoV-2 în timpul sarcinii, există riscul transmiterii infecției la făt. ,,S-a demonstrat că există transmitere verticală. Se speculează că este în jur de 3% acest risc de transmitere verticală”, a spus dr. Corina Manolea. Există cazuri de COVID-19 congenital, cu efecte neurologice asupra copilului și cu posibile sechele pe pe termen lung, dar acestea urmează a fi cuantificate prin studii. În opinia medicului nu ar fi ceva nou având în vedere că majoritatea virusurilor pot să dea afectare congenitală și afectare neurologică.
Sursa: https://360medical.ro/video/video-ce-le-recomanda-dr-corina-manolea-cuplurilor…