Cancerul și sarcina. Cum să naști după chimioterapie?
Întrebarea dacă există sarcină după cancer nu mai sună ca aceea, dacă există viață pe Marte. În ultimii ani savanții au realizat merite considerabile în ceea ce privește acest subiect. Chiar dacă medicii încă nu au găsit medicamentul contra cancerului, ei totuși au învățat să „se înțeleagă” cu acesta.
Dacă înainte se considera că chimioterapia este sentința sterilității, acum deja în acest domeniu s-au efectuat progrese esențiale. Singura întrebare pe care o decid pacienții avand afecțiuni oncologice este – dacă se va folosi materialul genetic propriu sau cel al donatorului. Să analizăm ambele variante.
Materialul genetic propriu
Preparatele ce se folosesc în cazul chimioterapiei, stimulează manopauza artificială la femeie, iar la bărbați reducerea nivelului testosteronului și încetarea secreției. Cauzele și mecanismele apariției unor astfel de modificări este cercetat acum intensiv. Astfel, e foarte posibil ca în viitorul apropiat medicamentele contra cancerului să nu mai producă asemenea efecte.
Dacă tratarea cancerului a avut loc până la vârsta de 30 de ani, atunci se mai poate salva sistemul reproductiv. Dar, chiar și în acest caz medicii recomandă abținerea de la sarcină timp de 3-5 ani, dacă spermatozoizii au fost afectați de preparatele contra cancerului.
Există o cale sigură în ceea ce privește păstrarea funcției reproductive – congelarea spermei înainte de a începe tramentul chimioterapeutic. Aceasta este o informație foarte importantă, pe care vă recomandăm să o distribuiți.
Există foarte multe cazuri unde medicii nu-i previn pe pacienți că aceștia își vor pierde funcțiile reproductive. În momentul în care te vezi cu astfel de oameni, îi asculți și îți dai seama cât de mult costă o simplă greșeală medicală. Dar, tot ceea ce se cerea de la medic, era de a-l informa pe pacient atât despre riscuri cât și despre posibile modalități de rezolvare a problemei.
Tehnologiile moderne permit în prezent stocarea materialului genetic, precum și păstrarea acestuia într-o criobanca, până va fi utilizat în tratamentul ulterior de FIV.
Materialul genetic de la donator
Pentru conceperea unui copil, puteți utiliza materialul genetic de la un donator.
În ce cazuri această metodă este cea mai efectivă?
Dacă după tratamentul cancerului organismul femeii este încă foarte slab.
Dacă recoltarea de spermă a avut loc după 29 de ani.
Ovulele donate vor fi fertilizate artificial, iar endometrul va fi pregătit pentru transfer embrionar.
De regulă, calitatea ovulelor pacientei este mai proastă decât cea a donatorului. Ceea ce este echivalentul a multor încercări de a rămâne însărcinată, dar, cel mai important, multe avorturi spontane.
Metodele actuale de tratare a cancerului permit femeii să ducă un mod de viață obișnuit. Iar medicii nu recomandă expunerea repetată a organismului la tratament hormonal in cadrul tratamentului FIV.
Statistica nașterii copiilor datorită spermatozoizilor donați este una foarte încurajatoare – de la 50% până la 70% de la prima încercare. Astfel, pentru a obține un asemenea rezultat, donatorul trebuie să fie tânăr și să ducă un mod sănătos de viață.
Conform ultimilor cercetări aproximativ 70% din șansele de a naște cu succes le au persoanele cu vârsta de până la 29 de ani. Iar, probabilitatea că, bebelușul se va naște sănătos, în general se ridică la 100%, dat fiind faptul că materialul genetic este verificat.
După 30 de ani însă șansele de a rămâne însărcinată precum și de a da nastere la un copil sănătos, se reduc considerabil. La 42 de ani rata deja este de 7%.
Putem trage concluzie, ca în ceea ce privește reproducerea umană, cancerul nu mai este o sentință. Împărtășiți această informație și altor persoane, poate că unii din vor chibzui la cele expuse mai sus. Din păcate, după cum arată practica, medicii încă privesc sceptic la viața după cancer, iar pacienții pur și simplu nu sunt informați corect.