Bebelușii-surogat nu pot fi luați din Ucraina din cauza carantinei. BBC relatează povestea unui cuplu argentinian
Copiii surogat din Ucraina sunt îngrijiți de asistente medicale
Carantina a lipsit zeci de copii născuți de mamele surogat ucrainene de îngrijirea părinților cetățeni ai altor țări. Reportaj realizat de Valeria Perasso, corespondent al BBC pentu probleme sociale.
Când argentinianca Flavia Lavorino a decis să aibă un copil cu ajutorul unei mame surogat, a găsit Ucraina pe hartă și a calculat distanța.
Aproximativ 12 800 de kilometri separă Buenos Aires de capitala Ucrainei.
Ea și partenerul ei Jose Perez sunt împreună de 15 ani. Cuplul a încercat toate metodele posibile de tratament a infertilității. Au trecut prin proceduri dificile și dureroase, dar Flavia a rămas însărcinată o singură dată și, din păcate, fără succes – a suferit un avort spontan.
Așadar, când femeia a auzit de la o colegă despre încercarea de a naște un copil cu ajutorul unei mame surogat din Ucraina, imediat s-a prins această idee.
„A fost ultima noastră speranță”, declară Flavia pentru BBC News Mundo. „Când s-a confirmat că fertilizarea mamei surogat ucrainene a avut succes și sarcina se dezvoltă normal, eram în al șaptelea cer cu fericire”, adaugă Jose.
Cine ar fi știut că în momentul nașterii copilului, aceștia vor rămâne blocați pe cealaltă parte a Atlanticului din cauza pandemiei de coronavirus.
Fiul lor Manuel are acum șapte săptămâni – iar părinții încă nu și-au văzut copilul.
CORTESIA LAVORINO / PEREZ
Jose și Flavia au fost în Ucraina în iulie. Dar în martie, când s-a născut copilul lor, nu au putut fi alături
„Este cel mai rău coșmar. Imaginați-vă – așteptați atât de mult, apoi aflați că trebuie să așteptați și mai mult. Neavând nici o idee clară când vom avea voie să călătorim”, spune Jose.
Ucraina, la fel ca multe alte țări, și-a închis granițele pentru vizitatorilor internaționali, în încercarea de a limita răspândirea Covid-19, care a luat viața a peste 300.000 de oameni din întreaga lume.
Iar zeci de bebeluși născuți de mamele surogat ucrainene, nu pot ajunge în brațele părinților din alte țări.
Argentina, de asemenea, a interzis toate zborurile comerciale până în septembrie, din cauza carantinei globale. Prin urmare, cuplul nici nu poate planifica vre-o călătorie pentru viitorul apropiat.
„Contactul fizic al bebelușului cu părinții este foarte important pentru dezvoltarea copilului. El trebuie să fie alături de noi și trebuie să fim alături de el”, spune proaspătu tată.
„Părea că nu este posibil…”
Flavia și Jose au vizitat Ucraina pentru prima dată în decembrie 2018. Iar patru luni mai târziu au venit din nou la Kyiv pentru procedura de fertilizare a unui embrion din sperma lui și ovocitul ei.
Embrionii creați în laborator au fost transferați în uterul unei purtătoare gestaționale sau al unei mame surogat, pe care au găsit-o prin intermediul clinicii locale.
CORTESIA LAVORINO / PEREZ
Manuel sau Manu, cum îi spun părinții, s-a născut pe 30 martie
„Nu ne-am întâlnit cu mama surogat, toate contactele au fost prin clinică. Nu cunoaștem detaliile. Dar știm că plata pentru servicii a primit-o”, spune Jose.
Surogatul gestațional comercial nu este interzis de lege în Ucraina și este o afacere profitabilă pentru localnici.
Costul serviciilor variază între 30 de mii și 50 de mii de dolari. Care este mult mai ieftin decât în Statele Unite și în alte țări, în care maternitatea surogat este legală.
Cuplul din Argentina a trebuit să ia un credit și să împrumute bani de la rude. Ei nu spun cât au cheltuit, dar aceasta a fost „anume în această limită de preț și probabil jumătate din sumă a primit-o mama surogat”.
„Când la sfârșitul lunii iulie ni s-a confirmat că fertilizarea a avut succes, am început să planificăm fiecare detaliu. Au vrut să ajungă cu câteva zile înainte de data estimativă a nașterii, pe care medicii au programat-o pentru 10 aprilie”, spune Flavia.
BBC
Cererea mamelor surogat ucrainene este în creștere
„Am urmărit cu a decurs sarcina. Lunar clinica ne-a trimis copiile tuturor analizelor necesare”, adaugă Jose.
Cuplul a rezervat un zbor spre Kyiv pe 2 aprilie, cu escală la Madrid.
însă coronavirusul a încurcat toate planurile. Spania este una dintre țările cele mai afectate de pandemie, așa că a trebuit să renunțe la călătorii.
„Nu ne-a putut trece prin minte niciodată că totul va fi cjiar atât de rău. Am crezut că totul va trece și continuasem să planificăm călătoria, chiar și atunci când aeroporturile au încetat să funcționeze”, spune Flavia.
Când țările europene și-au închis granițele, iar la jumătatea lunii martie a venit și rândul Argentinei, cuplul a fost cuprins de disperare.
CORTESIA LAVORINO / PEREZ
Flavia și Jose trăiesc la 12.800 km distanță de capitala Ucrainei
„Am fost socată. Știam că circumstanțele sunt excepționale, dar am subestimat consecințele”, spune Flavia.
Situația s-a complicat și mai mult din cauza faptului că cuplul lucrează în domeniul îngrijirii sănătății.
Flavia este asistent social și Jose este medic în unitatea de terapie intensivă la un spital din apropiere de Buenos Aires.
În calitate de lucrători cheie în timpul pandemiei, inițial li s-a refuzat concediul. Jose a tratat pacienți cu Covid-19.
„Am discutat constant prin WhatsApp cu coordonatorii spanioli ai clinicii din Kyiv, spune el. – Ni s-a spus să rămânem pe loc. Clinica a găsit un loc unde să-l găzduiască pe Manuel până la sosirea părinților.
Ne-au explicat că nou-născuții sunt în siguranță, că sunt îngrijiți, sunt hrăniți… Ne-au liniștit, cel puțin pe cât este posibil – pur și simplu omenește”, spune Jose.
Naștere prematură
Micuțul Manuel s-a născut prematur – pe 30 martie.
Părinții îngrijorați au aflat despre asta dimineața, când erau în drum spre serviciu.
SERGEI SUPINSKY / AFP
Astfel, clinica de medicină reproductivă din Kyiv a amenajat camera unde bebelușii așteaptă întâlnirea cu părinții
„Copilul nostru s-a născut, iar noi eram la 12 500 de kilometri distanță… A trebuit să oprim mașina pentru a preveni un accident”, își amintește Flavia.
Mai târziu în acea zi, au văzut pentru prima dată o fotografie cu fiul lor, un băiat sănătos (înălțimea de 52 cm, greutatea de 3,600 kg).
„Mama noastră surogat a întrebat la clinică dacă ne poate trimite un mesaj pe WhatsApp. Și ne-a scris că a fost fericită în timpul sarcinii și că este mândră că ne-a îndeplinit visul avut de atâta timp”, spune Jose.
„Nu am avut ocazia să o întâlnim, dar i-am spus că ne-a făcut familia completă și ne-a schimbat viața pentru totdeauna”, adaugă Flavia.
În alte țări, copiii născuți de mame surogat în timpul unei pandemii rămân cu acestea sau în grija personalului centrelor de reproducere.
Cu toate acestea, Flavia și Jose nu s-au gândit niciodată să-și lase copilul cu oameni străini.
„Mama surogat, bonă pregătită profesional sau o asistentă medicală nu contează cine. Sarcina lor este să aibă grijă de sănătatea copilului și dezvoltarea normală a acestuia, dar nimeni nu poate înlocui rudele în aceste prime săptămâni cruciale, spune Jose. – Lucrul acesta îmi frânge inima.”
SERGEI SUPINSKY / AFP
Copiii sunt îngrijiți de asistente medicale până când părinții lor biologici pot intra în țară
Hotel pentru bebeluși
Clinica ucraineană s-a asigurat ca copiii surogat să fie cazați într-un micu. hotel „Veneția”, care este o parte a clinicii.
În afară de Manuel, aici locuiesc încă aproximativ 50 de copii. Iar numărul lor este în continuă creștere, deoarece mamele surogat continuă să nască, iar interdicțiile de carantină nu vor fi ridicate în viitorul apropiat.
„Avem aici copii chinezi, italieni, spanioli, britanici”, spune Denis Herman, reprezentantul Centrului de reproducere umană BioTexCom, unul dintre cele mai populare centre de maternitate surogat din Ucraina.
La „Veneția”, de obicei sunt cazați părinții biologici când vin la Kyiv pentru a-și lua copilul. Acum aici non-stop lucrează o echipă de asistente. Acestea au grijă de copii și respectă cu strictețe regulile carantinei, declară la BioTexCom.
BIOTEXCom
Maternitatea surogat în Ucraina este în criză din cauza carantinei
Pătuțurile sunt așezate în rânduri, pe costumașele de dormit al fiecărui copil cu o culoare aprinsă este specificat numele.
„Păcat de acești copii, înțelegem că nimeni nu le va înlocui părinții”, își împărtășește impresiile cu BBC bona Olga Kuts.
Jose și Flavia sunt în legătură permanentă cu asistentele care pot vorbi spaniolă.
„Când Manuel a împinit o lună, am vorbit mult timp prin apelul video. A fost foarte drăguț din partea lor – spune Flavia. – Asistentele l-au ținut pe Manuel în brațe mult timp, iar el este greu! Posibilitatea de a vorbi cu el și să-l vezi în timp real dă un sentiment complet diferit.
„Dar înțelegem că numărul copiilor este în continuă creștere, iar bonele nu le pot acorda atât de mult timp cum pot părinții. Iar asta complică situația”, spune Jose.
Analiză: carantina și turismul reproductiv
Zhanna Bezpyatchuk – BBC News Ucraina, Kyiv
Începând cu 2015, când clinicile de medicină reproductivă din Asia au început să se închidă una după alta, pe fondul afirmațiilor cu privire la o posibilă exploatare a femeilor, Ucraina a devenit unul dintre centrele principale de maternitate surogat comercială din lume.
Prețuri relativ mici comparativ cu alte țări, norme de reglementare legală mai puțin stricte și solicitare activă din partea străinilor. Toate acestea au dus la faptul că clinicile de reproducere din Ucraina se dezvoltă într-un ritm destul de rapid.
Pentru multe femei ucrainene, mai ales din orașe mici sau sate, maternitatea surogat este o oportunitate de a câștiga. Pachetul complet de servicii costă aproximativ 50 de mii de dolari. Mama surogat poate obține mai puțin de jumătate din aceasta – dar chiar și această sumă conform standardelor ucrainene – o sumă de bani solidă.
Conform legii ucrainene, femeia trebuie să fie mamă însăși. Acest lucru reduce probabilitatea ca ea să dezvolte sentimente puternice pentru copilul pe care îl poartă pentru alți părinți.
Carantina a expus un adevăr dur pe care oficialii ucraineni din domeniul sătnătății par să-l ignore prea mult timp. Nimeni nu știe cu siguranță câți copii sunt născuți aici în fiecare an de mamele surogat. Două luni de carantină au separat cel puțin 100 de copii de părinții lor.
Pentru multe cupluri infertile, maternitatea surogat poate fi singura șansă de a avea un copil. Însă, pentru criticii unor astfel de tehnologii de reproducere, fotografiile izbitoare a leagănelor cu bebeluși într-un hotel din Kyiv au stârnit controverse emoționale despre așa-numitele „fabrici de copii” și turismul de reproducere.
BBC
Centrele de medicină reproductivă monitorizează cu atenție starea de sănătate a mamelor surogat
Negocierile diplomatice
Ucraina și-a închis granițele în martie.
„Guvernul nu permite străinilor să vină în Ucraina, chiar dacă li s-a născut un copil aici”, declară Denis Herman de la BioTexCom.
Cu toate acestea, unele familii au reușit încă să obțină un permis special de călătorie, iar țările respective încearcă să ajungă la un acord cu autoritățile ucrainene prin intermediul ambasadelor și consulatelor.
Până în prezent, doar 15 copii sunt cu părinții lor, inclusiv un cuplu din Suedia, care a ajuns în capitala Ucrainei cu un avion privat. După cum au povestit pentru BBC, călătoria a fost plătită de un sponsor anonim.
În Argentina, pe lângă Flavia și Jose, încă 16 familii așteaptă oportunitatea de a veni în Ucraina. Aceștia, de asemenea, sunt clienți ai mamelor surogat ucrainene. Trei copii s-au născut deja, ceilalți urmând să se nască de la sfârșitul lunii mai până în septembrie.
Părinții încântați au depus o petiție comună pentru a forța guvernul ucrainean să răspundă solicitării lor.
„Am așteptat aproximativ 20 de zile, pentru că înțelegem că vremurile sunt foarte dificile. Dar apoi am depus o cerere juridică”, spune Jose.
Cu toate acestea, există unele progrese. Ucraina a fost de acord să facă unele compromisuri, dar solicită guvernului argentinian să organizeze un zborul pe motive umanitare.
Argentinienii speră să obțină permisiunea până la sfârșitul lunii. Dar chiar și odată cu sosirea în Ucraina, nu vor putea să-l vadă imediat pe micuțul Manu.
„Va trebui să petrecem două săptămâni de auto-izolare”, spune Flavia. „Dar principalul lucru este sănătatea și bunăstarea copilului”.
Maxym Marusenko/NurPhoto
Kyivul ridică treptat restricțiile de carantină. Piața Zhytniy și-a reluat activitatea la mijlocul lunii mai
Cuplul nu știe încă când se va putea întoarce acasă – va fi necesară o perioadă de timp pentru întocmirea documentelor pentru copil. Sau probabil, vor trebui să aștepte până la deschiderea frontierelor.
„Nu ne pasă cu adevărat când ne vom putea întoarce acasă din Ucraina. Avem un fiu care are șapte săptămâni și este departe. Asta ne îngrijorează – spune Flavia. – Această situație ne-a epuizat emoțional și fizic. Singura noastră dorință este ca totul să se încheie cât mai curând posibil, iar de de restul vom avea grijă mai târziu.”