Bebelușii români prinși în mijlocul războiului au ajuns in România. Copiii au fost născuți de mame surogat în Ucraina

Cinci bebeluși români născuți în Ucraina, în timpul războiului, s-au reunit cu părinții lor. Micuții au fost aduși pe lume de mame surogat, într-o clinică din Kiev și, din cauza războiului, părinții lor naturali nu au putut să îi ia acasă până acum. Familiile s-au reunit la Cernăuți, iar copiii au ajuns în siguranță în România acum, alături de părinții lor.

Bebelușii români prinși în mijlocul războiului au ajuns în România

Situația bebelușilor români născuți în Ucraina are un deznodământ fericit. În urmă cu două săptămâni, presa internațională relata despre clinica din Ucraina, unde s-au născut mai mulți bebeluși de diferite naționalități, inclusiv de origine română. Copiii au fost aduși pe lume de mame surogat ucrainene, însă erau blocați în clinica de la Kiev, din cauza războiului.

Acum, autoritățile au reușit să transporte cei cinci copii români la Cernăuți, unde s-au reunit cu părinții lor biologici. Potrivit Libertatea, certificatele de naștere ale micuților și actele de călătorie au fost eliberate pe 12 februarie, iar transportul și evacuarea copiilor au fost plătite de către un ONG american.

O evacuare umanitară a nou-născuților dintr-o clinică de maternitate surogat din orașul Kiev lovit de război, a fost realizată cu succes, prin colaborarea RPI cu spitalele ucrainene, autoritățile române, foști membri KFOR (forța militară condusă de NATO în Kosovo, n.r.) și părinții români determinați să-și țină copiii în brațe.

Având în vedere că personalul clinicii fuge din calea războiului și că rezervele de lapte pentru sugari au fost extrem de scăzute, mulțumim echipei de pe ambulanța ucraineană care a salvat acești sugari sub protecția diplomatică română, cu finanțarea RPI.”, a transmis organizația non-guvernamentală RPI, prin intermediul unui mesaj pe Facebook.

Câteva zeci de bebeluși români urmează să se mai nască la Kiev

Situația este în continuare complicată în clinica din capitala Ucrainei. După ce săptămânile trecute reprezentanții clinicii anunțau că rămân fără provizii de lapte praf și alte consumabile pentru nou-născuți și pentru proaspetele mame, încă 600 de copii urmează să se nască în perioada următoare în clinică. Dintre aceștia, 49 sunt ai unor cupluri de români.

Maternitatea surogat este reglementată în Ucraina, în timp ce în țara noastră nu este, motiv pentru care cuplurile de români care nu puteau avea un copil pe cale naturală apelau la această variantă pentru a deveni părinți. Potrivit aceleiași surse, pachetele de bază pentru un astfel de serviciu au costuri începând de la 40.000 de euro. Mamele surogat semnează un contract în baza căruia renunță la toate drepturile după nașterea bebelușului, astfel încât acesta ajunge cât mai repede în familia naturală.

Sursa: https://www.impact.ro/bebelusii-romani-prinsi-in…