Autotransplantarea de endometru – este o un mijloc inovativ de luptă cu infertilitatea și o alternativă al mamei surogat

O mulțime de cupluri infertile, după un tratament îndelungat al infertilității și numeroaselor încercări de FIV-uri nereușite, ajung la concluzia că mama surogat este singura lor șansă de a da naștere copilașului mult așteptat. Cu toate acestea, datorită autotransplantului endometrial, o nouă metodă inovativă, deacum și femeile cu sindromul Asherman pot avea în mod independent și pot da naștere unui copil sănătos. Această tehnologie a devenit o alternativă al gestației cu ajutorul mamei surogat.

Care este particularitatea acestei metode și în ce cazuri este recomandat autotransplantarea de endometru? Sindromul Asherman, formează aderențe în uterul femeii, ceea ce determină o scădere a calității țesutului endometrial. Formarea aderențelor în uter în majoritatea cazurilor duce la răzuirea membranei mucoase a organului în cazuri de:

  • avorturi
  • avorturi spontane
  • chirurgie intrauterină (de exemplu, datorită unei boli infecțioase)
  • separare întârziată după naștere, etc.

În consecință, principalele funcții sunt încălcate: abilitatea de a concepe și de a se îngriji, deoarece stratul superior al endometrului, ce se maturizează și moare în fiecare lună, este destinat implantării embrionului și dezvoltării sale ulterioare în uter. Dacă nu apare conceperea, atunci la femeie începe menstruația: sângerarea este stratul endometrial exfoliant.

La pacienții cu sindrom Asherman, se observă tulburări menstruale: de la o scădere a fluxului menstrual la amenoree – încetarea completă a menstruației. În consecință, ele nu pot rămâne gravide. Cu toate acestea, stratul bazal, adică stratul inferior al endometrului, nu moare – este un țesut permanent pe care se poate „planta” în vitro, dintr-un țesut propriu al femeii, in vitro, un endometru sănătos

Procedura de autotransplant, care este utilizată în tratamentul infertilității în clinica de reproducție Biotexcom, este nedureroasă: folosind un endoscop, medicul introduce o bucată intactă de endometru în uterul pacientului, chiar dacă este microscopic. Materialul rezultat este plasat într-un vas Petri, unde se cultivă un endometru complet. După aceea, lichidul cu celule crescute într-un astfel de incubator este transferat în cavitatea uterină a pacientului. Uneori, pentru a obține un rezultat, sunt necesare mai multe astfel de transferuri. Dar acum pentru femeile cu sindromul Asherman, a căror singura sansa impotriva infertilitatii a fost mama surogat, există varianta de a deveni o mamă pe cont propriu!