A cumpara bucuria de părinte

30.05.2013. În Germania, maternitatea surogat este interzisă iar în Ucraina, dimpotrivă – este permisă, doar numai pentru cuplurile heterosexuale. Cuplurile homosexuale cu această întrebare se adresează în India sau California. Acest lucru evită probleme atunci când copilul vine acasă.

Olga, în bikini roșii pe plajă zâmbește pozănd în fața fotografului. Înălțimea ei este de 1,66, greutate – 56 kg., este scris sub fotografia ei în Internet. Apoi, puteți vizualiza următoarele informații: 26 de ani, grupa de sânge 0, Rh – pozitiv, culoarea ochilor – caprui, forma fetei – rotundă.

Ea se ocupă cu sport, nu bea, nu fumeaza, duce un mod de viață sănătos. Olga are naționalitate ukraineană, oferă clienților germani și din întreaga lume să cumpere ovule.

Ea, ca și alte, aproximativ 190 de femei din Ucraina lucrează pentru agenția „Biotexcom.”Agenția reclamează pe site-ul său o varietate de pachete. Pachetul «Successpaket» este în valoare de 12.000 de euro în loc de doar 9900 de euro. Atît coastă pentru un client din Germania ovulele donatorului ucrainean.

Acest pachet asigură un număr infinit de însărcinări, dar în cazul în care femeia așa și nu reușește să rămînă gravidă, suma plătită va fi restituită clienților. În cazul în care clientul german nu vrea sau nu poate să poarte ovulele altcuiva, se oferă un program special”Idealpaket”. Ovulul donatorului ukrainenan, fertilizat cu sperma soțului a clientei din germania va fi întrodus mamei purtătoare ukrainence. Acest produs, numit „Kind auf den Arm», este în valoare de 27900 de euro.

Alimentația și cazarea e inclusă

Informația în detalii o puteți primi la telefon în limba germană. Colaboratorul agenției va explica ce fel de servicii se oferă: întălnirea la aeroportul din Kiev, cazare într-un apartament confortabil, cu TV,  bucătărie și frigider. Alimentația, desigur, va fi inclusă în prețul pachetului. Cliențiilor li se oferă să-și aleagă donator din baza de date. Această decizie este foarte importantă, deoarece fenotipul donatorului se va transmite copilului nenăscut. Biotexcom caută mamă surogat potrivită. «Aspectul ei nu este foarte important, fiidcă genetic ea nu va transmite copilului nimic», raspunde pe telefon angajatul agenției. Angajatul de asemenea, explică și despre ce decizii se vor lua în caz de avort spontan, si nasterea copilului mort. „În cazul în care mama surogat pierde un copil până la a treia luna de sarcina, programul se recuperează din nou fără ca paclientul sa ofere cheltuieli suplimentare.” În cazul în care se va întîmpla avort spontan la a șasea lună de sarcină, se presupune reducere de 80 % la sută pentru o nouă încercare, după a șasea lună reducerea va fi – 60 la sută.  Clinica în foloseste diagnostic genetic preimplantare. În cazul în care diagnosticul indică defecte genetice, clienții sunt întrebați dacă își doresc acest copil. Copii morți nu au fost născuți. În cazul că dacă așa ceva se va întîmpla mama surogat ar trebui să primească compensă de 2.000 de euro iar programul se poate de trecut încă odată.

În Germania nu se recunoaște

Colaboratorul agenției destul de clar consultă, cu privire la aspectele juridice. El cunoaște reglementățile germane privind maternitate surogat și cetățenie. «Nu am avut probleme cu deplasarea copilului”, spune ea, «Maternitatea surogat în Ucraina este legală. «Dar exista o condiție: doar cuplurile căsătorite au dreptul să se folosească de serviciile medicale maternitate surogat».

În Germania, dimpotrivă maternitatea surogat este interzisă. Mama este a cea femeie care a născut copil, așa se menționează în Codul civil. Contractul de maternitate surogat în conformitate cu legislația germană este imoral și nevalid. Cei care promovează maternitate surogat vor fi pedepsiți conform legii.

Medicul care a efectuat procedura de mama-surogat FIV se confruntă cu până la trei ani de închisoare. Medicul, care a efectuat procedura de mama surogat FIV va primi cu până la trei ani de închisoare. Certificatele de naștere străine, în care sunt înregistrați clienți din Germania nu sunt recunoscute.

Protejarea mamei și copilului

Înterzicerea maternității surogat, în Germania, conform Ministerului Federal al Justiției, presupune o bunăstare a mamelor și copiilor. Aceasta înseamnă protejarea legăturii dintre mamă și copil in timpul sarcinii.

În cazul în care mama surogat dorește să-și lase copilul purtat și va trebui de luat cu forță, aceasta situație va putea aduce la o stare nervoasă, – potrivind Ministerului Justiției. Femeile în situație financiară dificilă din cauza banilor sănt de acord să devină mame surogat ne dănd seama de consecințe. Un copil nu este o marfă „la prețul de mașina de clasa medie”, care poate fi cumpărat, scriau doi oameni de stiinta germani avocați în anii 80. Mai mult decât atât, maternitatea surogat si donarea de ovule sînt riscante pentru sănătate. În plus, există amenințare, care poate fi în timpul fiecărei sarcini. Stimularea ovariana a donatorului poate provoca reacții excesive, în cel mai rău caz de deces. Despre riscul psihologic sau amenințarile de sănătate angajatul Biotexcom, cu toate, nu spune nimic.”O mamă surogat de la început știe că va trebui să-și dea copilul imediat după naștere.” „În plus, înainte de a realiza programul de o mamă surogat, se face un curs de testare.» Vor fi acceptate numai femei „psihologic adecvate”. Medicul se uită după pacienta mamă surogat pe tot parcursul sarcinii. Mame purtătoare care beau alcool sau fumează, sînt imediat scoase din program și plăteasc o amendă.

Turismul medical mamă surogat

Așa restricții, în legislația germană, provoacă probabil momente de panică. Tot mai multe cupluri din Germania, văd soluția de rezolvare a problemei în străinătate.

Într-o singură clinică Biotexcom în 2012 a contribuit de 155cazuri de  maternitate  surogat, în cele mai multe cazuri, cuplurilor din Germania. Turismul medical de maternitate surogat este, de asemenea, popular în India și în unele state din SUA, cum ar fi California. Aceea ce interzice legislația germană, și cu toată forța încearcă să nu permită, în mod indirect contribuie în străinătate. Acest lucru este  deja evident chiar și în faptul că, potrivit legislației germane, persoana încalcă legea în cazul în care mamele surogate sănt sub vederea instituțiilor medicale.

Cei care s-au folosit de servicii maternitate surogat în străinătate nu răspund în fața justiției.

Deplasarea în țară a copilului născut în străinătate în trecut ducea multe dificultăți. Nu demult aici a fost o situație îngrijorătoare. Ambasada din India în Ucraina totdeauna refuza eliberarea unui pașaport pentru copil. Conform legii germane, mama surogat este mama copilului, soțul mamei surogat în lege este considerat a fi tatăl unui copil – cel puțin atât timp cât tatăl biologic nu contestă paternitatea soțului ei. Instanțele administrative germane care decid ceea ce naționalitate îi va da copilului, de multe ori au decretat ca copilul căsătoritei mame surogat straine nu poate fi german. În același timp, instanțele de judecată știu cum să rezolve această problemă: mama surogat nu ar trebui să se căsătorească.

Unui cuplu homosexual german mama surogat, care nu a fost niciodată căsătorită, a fost însărcinată cu copiii lor în India. Sperma de concepție a fost luată de la Axel Haas, unul dintre cei doi bărbați. Ambasada nu a vrut să elibereze pașaport german pentru acești copiii. În Tribunalul Administrativ de la Berlin cuplu a intrat într-un acord cu Ministerul Afacerilor Externe: copiii primesc cetățenia germană, dar cu condiția ca cei doi vor retrage cererea lor. Ministerul Afacerilor Externe dorește cu orice preț să evite precedentul, după ce copiii străinei mame surogat necăsătorite va fi germani”, declară Haas. O astfel de decizie nu ia plăcut Tribunalului Regional Superior din Düsseldorf. Haase și partenerul lui duceau discuția cu Departamentul înregistrării actelor de stare civilă orașului Neuss despre ceea cine va fi inclus în registrul de naștere ca tată.

Departamentul înregistrării actelor de stare civilă își exprima nedorința să admită faptul că prin intermediul unor astfel de înregistrări în registrul de nașteri, se  va arăta legalizarea maternității surogat în Germania. Cu toate acestea, Tribunalul Regional Superior totuși a dovedit că Axel Haase este tatal biologic și, prin urmare, este necesar de notat în cartea de înregistrare a nașterii. Decizia instanței nu a afectat legile germane care interzic maternitatea surogat, este expus pe scurt în judecată.

Agenția Biotexcom ucraineană a deschis acest capitol în dreptul german pentru o lungă perioadă de timp, „Pentru clienții noștri din Germania, căutam doar mame surogat necăsătorite,” spune angajatul. Această abordare funcționează perfect: „Clientii nostri nu au avut niciodată o problemă să traverseze țara.” Și în același timp Biotexcom sfătuiește clienților să spună în ambasadă tot adevărul despre maternitatea surogat. „Suntem în strânsă colaborare cu Ambasada”, este declarat în contractul de maternitate surogat Biotexcom.

Ambasada se referă la sait-ul său din internet unde este indicată interzicerea  maternității surogat în Germania. „Dar, cu toate acestea,”, așa cum continuă să spună, „Legea este considerată de origine a tatălui genetic din Germania de legea germană, cu două condiții, în cazul în care mama surogat nu este căsătorită și tatăl în cazul în care acordul mamei surogat recunoaște în mod oficial paternitatea lui.”

America e mai scumpă

„Atâta timp cât nu aveți un pașaport pentru un copil, nu sânteți obligați să plătiți programul complet de maternitate surogat”, spune Biotexcom. Numai datorită sprijinul ambasadei germane firma își îndeplinește obligațiile în totalitate. În Germania, soția poate adopta copilul soțului ei. Mama surogat din Ucraina este de acord la adoptare imediat după naștere. Axel Haase și partenerul său nu au încercat să nască copilul în Ucraina. Cuplurile homosexuale în Ucraina nu au dreptul de mamă surogat ce să le poarte un copil. După incidentul cu Ambasada Delhi, sau decis la mamă surogat din California care le-a născut doi gemeni. În America este mai scump decât India, cel puțin 50.000 dolari pentru un copil. Autoritățile germane în acest caz sunt dispuse să colaboreze, declară Haase. „I-am preîntămpinat că, ori ne fac concesii, ori vom depune un proces în instanța de judecată.” După aceea, nu au mai apărut multe probleme. Ambele fete gemeni nascute în California, au cetățenie germană și americană.

„Posibilitatea de a câștiga bani”

Potrivit Axel Haas ar fi fost mai bine pentru ei, ca și pentru alte cupluri, care doresc copii, să nu meargă cu satfel de scopuri în străinătate.

Ei au dorința ca maternitatea surogat sau cel puțin donarea să devenă legală în Germania. Despre aceste cazuri sute de oameni discută pe forumurile din internet: „Avem tot dreptul la propriu copil genetic” sau „Eu sunt creștină și nu cred că Dumnezeu ar dori ca femeile să sufere din faptul că nu pot avea copii!» Biotexcom consideră că furnizarea de o mamă surogat, nu este contrar preceptelor biblice. În internet, puteți citi din paginile Bibliei că Avraam, tatăl poporului evreu, a luat-o ca mama surogat pe servitoarea sa.

În prezent, legalizarea de maternitate surogat în Germania nu pare posibilă. Punctele de vedere sunt contradictorii, și în fracțiunile politice.

Reprezentanții Ministerului Federal de Justiție și Ministerului Federal al Sănătății au respins propunerea de legalizare. Günter Krings, vice-președinte al fracțiunii comune partidelor surori CDU și CSU din Bundestag-ul german, duce o „discuție amplă” pe această temă. „Ingrid Honlinger, reprezentantul Verzilor din Comisia juridică a Bundestag-ului, nu vrea sa schimbe nimic în ceea ce privește interzicerea maternității surogat „din motive etice”. Ea se teme că femeile pot folosi acest lucru în scipul său, în cazuri de urgență.

Ulrike Flach, secretar parlamentar în Ministerul Federal al Sănătății și adjunct al Bundestag al Partidului Liber Democrat, a declarat: „Am susținut mult timp ideea de drepturi liberale de reproducere. O astfel de lege ar trebui să permită, de asemenea, maternitate surogat.  Cu toate acestea, eu cred că acest lucru nu ar trebui să fie reprezentat ca o afacere, și nu ar trebui să fie plătit.”Ce parte din suma – 27900 euro pentru copilul din Ucraina se oferă la donator și mama surogat Biotexcom a refuzat să spună. A spus doar, că pentru femei este „o oportunitate de a câștiga bani.”