Kiev: Creșa de la subsol, în mijlocul războiului. 19 bebeluși născuți din mame surogat sunt ținuți în viață de câteva bone și așteaptă să ajungă la părinții lor
Într-un subsol din Kiev, 19 copii surogat sunt prinși de război, dar ținuți în viață de bone. Bebelușii s-au născut din mame surogat, cu părinții biologici încă în afara țării.
Din cauza războiului, cetățenia nou-născuților este neclară, la fel ca și întrebarea cine sunt tutorii lor legali, deoarece, în conformitate cu legea ucraineană, părinții lor biologici trebuie să fie prezenți pentru a-și confirma naționalitatea.
Există, de asemenea, întrebarea cum sau dacă pot fi duși în siguranță la părinții lor.În subsolul de la Kiev, Ludmila Yashenko, 51 de ani, și celelalte bone au grijă de bebeluși, chiar dacă sunt din ce în ce mai îngrijorați de războiul care se desfășoară deasupra capului. Soțul și cei doi fii ai lui Iașenko, toți soldați din armata ucraineană, au îndemnat-o să iasă din Kiev.
„Ei vor să plec, dar nu pot să-mi abandonez colegii, nu pot să-mi abandonez munca, nu pot abandona acești copii”, a spus Iașenko, potrivit nytimes. com.
Ucraina este una dintre relativ puținele țări care oferă străinilor servicii de maternitate surogat.
După unele estimări, industria sa este cea mai mare din lume. Avocații implicați în afacere spun că aproximativ 500 de femei sunt acum însărcinate în Ucraina ca mame surogat pentru clienții străini.
Cuplurile din Statele Unite, Europa, America de Sud și China care nu pot avea copii singuri au apelat la Ucraina. Avocații spun că maternitatea surogat este sigură și oferă un serviciu de neînlocuit unor astfel de cupluri.
Ce este o mamă surogat
O mamă surogat (sau mamă purtătoare, sau mamă de împrumut) este o femeie care acceptă în urma unui acord să rămână însărcinată cu obiectivul de a da naștere unui copil care va fi crescut de o altă familie sau persoană ca fiu propriu. Este o maternitate de substituție în baza unui contract sau înțelegeri de gestație.
Embrionul, respectiv fătul, care este purtat în pântece de către mama purtătoare poate fi fiu biologic sau poate fi ovulul fertilizat în prealabil aparținând unei alte femei. În acest al doilea caz, mama purtătoare nu are nicio legătură genetică cu copilul pe care îl poartă.
În general, mamele purtătoare fac acest lucru în schimbul unei retribuții bănești. Există, însă, și mame purtătoare care fac acest lucru în mod altruist, mai ales când este vorba de fiice sau surori care nu pot duce o sarcină până la termen, care sunt infertile sau când acestea suferă de boli care asociate cu gestația le-ar putea pune viața în pericol.
Afacerea mamelor surogat este una de succes, mai ales în Ucraina
Afacerea a prosperat în Ucraina în mare parte din cauza sărăciei. Mamele surogat aici câștigă de obicei aproximativ 15.000 de dolari pentru fiecare copil. Ucraina nu permite maternitatea surogat pentru cuplurile de același sex sau pentru cuplurile care doresc să aleagă sexul copilului lor.
Paisprezece companii oferă serviciul în Ucraina, inclusiv BioTexCom, cea mai mare, care administrează grădinița de subsol din Kiev.
Albert Tochylovsky, proprietarul BioTexCom, a declarat într-un interviu că s-a confruntat cu o alegere grea în amenajarea creșei de la subsol. Cealaltă opțiune, a spus el, a fost să conducă aproximativ 40 de femei care se aflau pe termen scurt în Ucraina în timpul luptelor. A promis că va avea grijă de copii, deși nu a fost sigur că a luat cea mai bună alegere.
„Poate că am luat decizia greșită”, a spus el.
Dacă situația se înrăutățește, Tochylovsky a spus că va închide creșa de la subsol și va încerca să evacueze bebelușii. Unii oameni din afacere au fugit deja cu bebeluși, deși implicațiile legale ale acestui lucru sunt neclare.
Svitlana Burkovsa, care a lucrat ca agent care organizează servicii de maternitate surogat, a spus că a dus doi nou-născuți în orașul de vest Ujhorod, lângă granița cu Slovacia.
Sursă articol: https://www.doctorulzilei.ro/kiev-cresa-de-la-subsol-in-mijlocul-…
+ The New York Times
Fotografii de @lynseyaddario