Exclusiv. Povestea copiilor români născuți la Kiev, din mame surogat, în timpul războiului. ”Sunt aduși cu ambulanța, sub pază armată”

Aproape 50 de copii din mame surogat au venit pe lume la Kiev, în timpul invaziei ruse. Dintre aceștia, 8 sunt români. FANATIK a discutat cu reprezentanta celei mai importante clinici de reproducere umană din Ucraina.

 

La Kiev, pe măsură ce bombele armatei ruse încearcă să slăbească defensiva ucraineană, o nouă minune vine pe lume în condiții greu de imaginat în urmă cu o lună.

Cinci cupluri de români și-au luat bebelușii acasă. Trei copii născuți de mame surogat sunt încă la Kiev

46 de bebeluși născuți de mame surogat au venit pe lume în timpul invaziei militare din Ucraina până azi, 24 martie, 2022. La BioTexCom, una din cele mai mari clinici de reproducere umană asistată din Europa, activitatea nu s-a întrerupt, în condițiile în care, în jur de 600 de mame surogat se pregătesc să nască până la sfârșitul acestui ani. O parte importantă a acestora sunt așteptați acasă de părinți români.

Din datele oferite de reprezentanții clinicii, în acest moment, la Kiev, bonele au grijă de 32 de copii iar numărul bebelușilor va crește în zilele următoare. Până acum, după izbucnirea războiului, 5 cupluri de români au reușit să-și ia bebelușii acasă.

Până la finalul anului se vor mai naște alți 50 de bebeluși români din mame surogat

Statistica la clinica de la Kiev este ținută de fiecare departament în parte. Astfel, departamentul englez a reunit bebelușii cu 6 familii venite din Anglia, Canada, Norvegia și Brazilia, la departamentul german au fost 4 cupluri din Germania și Austria care și-au luat copiii acasă, iar din Polonia și Argentina, câte un cuplu.

”Din cei 600 de copii care se vor naște din mamă surogat în lunile următoare, aproximativ 50 sunt din părinți români. De altfel, 8 bebeluși români s-au născut la Kiev, în vreme de război. 5 dintre aceștia au fost preluați de părinții lor. Mai sunt 3 nou-născuți care urmează să-și cunoască părinții români în zilele următoare”, a explicat Lavinia Screnec, manager departament pentru români la clinica BioTexCom, pentru FANATIK.

Reprezentanta unității medicale spune că, în acest moment, clinica nu mai poate primi cereri noi de la clienți, cel puțin până când situația va permite acest lucru. Medicii se află în legătură directă cu familiile din toată lumea pentru a-i consilia în legătură cu întreruperea tratamentelor premergătoare procedurilor de fertilizare in vitro. Cadrele medicale se concentrează acum pe mamele surogat care se află în acest moment în programul clinicii.

Lavinia Screnec, reprezentanta clinicii: ”Toți copiii sunt în perfectă siguranță”

”Toți copiii, mamele surogat și cadrele medicale sunt în perfectă siguranță. În total avem 600 de mame surogat, din toată Ucraina, aflate în diferite termene de sarcină. Cele care sunt în primele luni au rămas în orașele lor și ținem permanent legătura cu ele. Mamele surogat cu sarcină avansată se află fie la Kiev, fie la un sediu aflat în alt oraș, unde clinica noastră își desfășoară activitatea”, a mai declarat Lavinia Screnec pentru FANATIK.

Reprezentanta clinicii spune că sediul unității nu a fost afectat de bombardamente și că majoritatea personalului a rămas în Kiev pentru continuarea operațiunilor. Câțiva angajați lucrează online sau din alte orașe iar departamentul pentru români s-a relocat la Cernăuți, acolo unde preiau bebelușii și îi încredințează familiilor de români.

Cuplurile de români își preiau bebelușii la Cernăuți

”Procedura pentru părinți români este una destul de simplă. După naștere, mama surogat semnează un act la notar, aici, la Kiev, prin care renunță la drepturile părintești. Mai departe, copiii sunt transportați cu o ambulanță dotată cu pază armată până la Cernăuți, acolo unde îi așteaptă părinții. Aici se fac actele la starea civilă și consulat, după care cei mici sunt luați acasă. Totul durează în jur de 2-3 zile, iar părinții sunt cazați în apartamentele noastre din Cernăuți.

Am avut și cazuri din Germania, Spania, Argentina sau Polonia de părinți care nu au vrut să aștepte și au venit direct la Kiev să-i ia copiii. Este o soluție pe care nu o recomandăm, din cauza faptului că se supun la riscuri destul de mari. Transportul cu ambulanța este una prioritară și mult mai sigură”, a mai explicat managerul departamentului pentru români de la clinica BioTexCom.

Nașterile la Kiev au loc, în continuare, la maternitatea din capitala Ucrainei, după care copiii și mamele sunt cazați în apartamentele clinicii, sub supravegherea atentă a bonelor. Clinica deține și un adăpost de maximă siguranță, undeva, în apropierea Kievului, într-o zonă care nu a fost afectată de conflictul armat. Acesta este operațional în orice moment.

Surogatul gestațional, interzis în multe țări din Europa. Care este situația în România?

Clinica de reproducere umană asistată din Kiev a reușit să câștige notorietate în ultimii ani în toată lumea datorită procedeelor aplicate cu succes aici. În majoritatea țărilor Europei, metoda de procreare cu ajutorul mamei surogat (surogat gestațional) este interzisă iar transferul de ovocite donate este permis doar în anumite state. În Ucraina, această metodă este perfect legală.

România nu dispune de o legislație foarte clară în acest sens, motiv pentru care, în cazul unui copil născut dintr-o mamă purtătoare, aceasta va fi trecută în certificatul de naștere alături de tatăl biologic. Abia ulterior, mama purtătoare trebuie să semneze un act de renunțare la drepturile părintești, iar copilul va trebui adoptat de mama donatoare. Pentru a evita un astfel de demers, tot mai multe cupluri de români apelează la clinicile de reproducere umană asistată din țări care permit surogatul gestațional, în ciuda prețurilor care, de multe ori, ajung la câteva zeci de mii de euro.

 



Sursa: https://www.fanatik.ro/exclusiv-bebelusi-romani-kiev-mame-surogat-ucraina-paza-armata-19934759