Donarea de ovocite
Procesul de donare de ovocite (ovule) contine doua etape. In primul rand, are loc hiperstimularea ovariana, pe parcursul careia donatoarelor li se administreaza mai multe medicamente hormonale care stimuleaza ovarele pentru a produce mai multe ovule mature in timpul unui ciclu menstrual. In cea de-a doua faza, are loc extragerea ovulelor: ovulele mature sunt colectate de la donatoare prin intermediul unei proceduri chirurgicale numita aspiratie realizata sub ghidaj ecografic transvaginal. Intregul proces ar putea dura in jur de 3 zile (cu aproximatie), fiind incetinit de testari, screening, evaluari si alte consultatii medicale.
Hiperstimularea ovariana
Femeile primesc, in general, trei clase de medicamente in timpul fazei de hiperstimulare ovariana realizata in scopul donatiei ovulelor.
Inlocuitori de antagonisti ai hormonilor care elibereaza gonadotropina
In acest stadiu, in tratamentul hormonal se utilizeaza o clasa de medicamente numita inlocuitori de antagonisti ai hormonilor care elibereaza gonadotropina. Rolul acestora este de a suprima eliberarea hormonului luteinizant (LH) de catre glanda pituitara, care in mod normal determina maturizarea ovulelor in organism. Prin acest lucru se creaza o menopauza artificiala la donatoare. Apoi medicii pot controla momentul maturarii ovulului si al ovulației prin administrarea de alte medicamente.
Administrarea tratamentului se face, in general, prin injectii subcutanate, zilnice, pe durata perioadei de stimulare ovariana. Donatorii sunt incurajati sa alterneze locurile in care se va face injectia pentru a evita aparitia vanatailor. Ca o alternativa la injectie, unele clinici pot prescrie un spray nazal sau administrarea unei injectii de Dupot Lupron la inceputul tratamentului.
Stimularea hormonala foliculara sau gonadotropina umana de menopauza
Dupa ce nivelul hormonilor eliberati a fost reprimat de medicamentele de la inceputul tratamentului, donatoarele vor face apoi, injectii zilnice fie cu hormon foliculostimulant (FSH) sau gonadotropina umana de menopauza (hMG). Acest lucru va incuraja dezvoltarea de foliculi ovarieni multipli, care la un moment dat vor permite medicului sa recolteze cat mai multe ovule mature.
Datorita fertilității ridicate, donatoarele sunt obligate sa isi intrerupa activitatea sexuală pentru a se proteja impotriva sarcinilor nedorite. Pe durata intregului proces, medicii vor analiza periodic nivelul de maturare al ovulelor prin intermediul testelor de sange si al ecografiei pelvine. Valorile si nivelul FSH sau hMG poate fi ajustat pentru ca efectele secundare sa fie cat mai reduse iar numarul de ovule disponibile pentru colectare sa fie cel preconizat. In ultimele zile ale fazei de hiperstimulare, donatoarele vor fi monitorizate zilnic prin intermediul ecografiilor si analizelor de sange.
Gonadotrofina corionica umana
In momentul in care testele indica faptul ca ovulele s-au maturizat, ovulatia este declansata printr-o singura injectie cu gonadotropina corionica umana. Extragerea ovulelor se va face la 34-36 de ore dupa aceasta injectie.
Efectele secundare ale hiperstimularii ovariene
In timp ce reactiile alergice sunt putin probabile ca urmare a utilizarii medicamentelor pentru cresterea fertilitatii, donatorii pot experimenta simptome de genul:
– tensiune si umflare in zona abdominala;
– senzatie de presiune in zona ovarelor;
– uscaciune vaginala;
– bufeuri;
– echimoze la locul injectarii;
– modificari de dispozitie.
Daca donatorii nu intrerup contactele sexuale, poate interveni si sarcina nedorita.
Un risc mai putin intalnit este sindromul de hiperstimulare ovariana, o complicatie serioasa, caracterizata prin acumulare de fluide la nivelul toracelui si abdomenului, formațiuni chistice care pot provoca leziuni permanente sau chiar deces. In functie de medicamentele utilizate, aceasta afectiune se poate manifesta la 1-10% dintre donatoare, desi studiile arata o incidenta mai mica a conditiei. In acest caz, manifestarile sunt: deshidratare, tulburari de coagulare a sangelui si leziuni renale.
La mai putin de 1% medicamentele pot provoca torsiune de ovar, situatie care apare in cazul unui ovar rasucit la care, este intrerupta alimentarea cu sange, ca urmare a stimularii hormonale. Totusi, complicatiile grave sunt rare. Majoritatea donatoarelor vor manifesta durere acceptabila si usoare reactii adverse, ca urmare a procedurilor. Ca urmare a unui sondaj, mai mult de jumatate dintre donatoarele de ovule intervievate, au specificat ca efectele fizice ale medicamentelor de stimulare ovariana, injectiile si tehnica de colectare a ovulelor au reprezentat partile neplacute ale procedeului de donare de ovule.
Prelevarea ovulelor
Ovulele sunt recoltate de la donatoare prin aspiratie sub ghidaj ecografic, o procedura chirurgicala efectuata in urma unei anesteziei locale. Prin intermediul unui tub atasat la un ecograf cu ultrasunete, medicul va aspira cu ajutorul unui ac, fiecare ovar si va colecta ovarele mature din foliculi. Pentru a preveni greata din timpul procedurii se poate recomanda administrarea de prometazina orala.
Dupa ce ovulele sunt prelevate, donatoarele vor mai ramane in clinica aproximativ 2 ore pentru a preintampina la timp eventualele complicatii, iar apoi recuperarea se va face la domiciliu. Va fi prescris un antibiotic pentru prevenirea infectiei, iar dupa aproximativ o saptamana se va face un examen clinic si o ecografie.
Efectele secundare in urma recoltarii ovulelor
Deoarece extragerea ovulelor implica o interventie chirurgicala, structura organelor poate fi, ocazional, afectata.
Pot aparea complicatii la nivelul vezicii urinare, uterului, intestinului gros, sistemului circulator sau la nivelul pelvisului, la aproximativ un caz dintr-o mie. Intrucat procedura se realizeaza sub anestezie locala, disconfortul determinat de colectarea ovulelor este moderat. Riscurile in urma interventiei, includ traumatisme acute ale ovarului, infectie, infertilitate, sangerare vaginala, rani.
In plus, pot exista si reactii adverse ale anesteziei, dar acestea sunt destul de rar intalnite, mai ales la femeile sanatoase. In urma unui studiu realizat pe un lot de 674 de femei care au donat ovule, doar 1.5% au necesitat spitalizare in urma complicatiilor rezultate in urma acestei proceduri chirurgicale.