Ce se întâmplă cu copiii născuți prin intermediul unei mame surogat în perioada închiderii frontierelor din cauza coronovirusului?
Când Marta s-a născut la Kyiv săptămâna trecută, granițele Spaniei și Ucrainei erau deja închise din cauza situației de urgență la nivel mondial cauzată de noul coronovirus, însă tatăl ei a reușit să nu rateze acest moment, zburând cu 24 de ore înainte de a se întâmpla acest lucru.
Aceasta a fost o călătorie de urgență, explică mama Martei, spaniola Maria Falagan, care trebuia să rămână în Spania și nu știe când o va putea vedea personal.
O realitate paralelă este trăită și de cuplul britanic Nadene și Sam Ghouri. În timp ce ea este blocată cu micuțul Gilbert la Kyiv, el nu-l poate vedea decât prin intermediul apelurilor video din Regatul Unit.
Dar situația ar fi putut fi și mai complicată. Multe cupluri care intenționau să devină părinți cu ajutorul unei mame surogat în Ucraina nu au putut să treacă frontiera la timp.
Surogatul gestațional și coronovirusul: Când cel mai dorit lucru vine în mijlocul celor mai neașteptete evenimente.
Pentru acești copii, clinica ucraineană de surogat gestațional BioTexCom, a decis să instaleze camere pe trepieduri, care focalizează fiecare pătuț, astfel încât părinții să-și poată vedea copiii printr-un apel video în orice moment al zilei. „Părinților li se trimite un link, cu un nume de utilizator și o parolă, după care aceștia își pot vedea copiii în orice clipă”, declară proprietarul clinicii Albert Tochilovsky, pentru Euronews.
„Avem trei clădiri pentru copii, special amenajate pentru aceștia”, spune Tochilovsky.
„Copiii se află sub supravegherea permanentă, 24/7, a bonelor specializate cu educație medicală, un pediatru, au alimentația și cazarea asigurată, toate obiectele de igienă și asistență completă sunt de asemenea incluse.”
Clinica respectivă a anunțat o reducere de 50% a costurilor pentru întreținerea fiecărui copil în perioada pandemiei: de la 50 la 25 de euro pe zi.
Ce se întâmplă cu mamele surogat ucrainene?
Comunicarea cu mamele surogat gravide are loc în online, atât cu clinica, cât și cu părinții care trimit întrebări femeilor ucrainene prin intermediul traducătorilor.
„Înainte, acestea veneau direct la clinică pentru examinare. Acum managerii noștri lucrează mai mult online, nu discută direct cu mamele, contactul direct (fizic) nu este permis”, explică Tochilovsky. „Toate ecografiile sunt efectuate local (în regiunile în care trăiesc mamele) din cauza carantinei.”
Momentul critic îl reprezintă nașterea. „În cazul în care nu este posibil să ajungă la Kyiv pentru naștere, acestrea vor naște la locul de reședință”, spune proprietarul BioTexCom. Dacă nașterea va avea lo acolo, noi avem coordonatori care acoperă toate regiunile, iar echipa corespunzătoare o va însoți în acest caz.”
Aveți clienți noi?
Clinica BioTexCom nu a încetat să semneze contracte în timpul pandemiei, iar cererea continuă să rămână ridicată.
„Întrucât un număr mare de cupluri așteaptă începerea programului lor, am decis să semnăm contractele online – pentru aceasta trebuie să prezinte pachetul de documente necesare pentru a începe programul, de asemenea, este necesar să plătească un avans de 5% din suma totală a contractului”, spune Tochilovsky. „După aceea, cuplul își ocupă rândul și începe să participe la program.”
Această clinică ucraineană a decis să stabilească un protocol de urgență până în august anul viitor, sporindu-și capacitatea pentru a avea puterea să adăpostească și mai mulți copii.
„Suntem pregătiți să oferim 50 de locuri pentru terapie intensivă, inclusiv pentru cetățenii care nu participă la program”, adaugă Tochilovsky. „Avem două aparate pentru ventilația artificială pulmonară”.
Ucraina este considerată capitala europeană a surogatului gestațional și atrage cupluri de pe tot continentul din țări în care această practică nu este reglementată.
Având una dintre cele mai flexibile legi privind surogatul gestațional din Europa, această țară permite cuplurilor, chiar și celor străine, să plătească pentru o mamă surogat, doar cu condiția ca acestea să fie heterosexuale.
Articol scris de Marta Rodriguez Martinez & Natalia Liubchenkova